AcasăPoliticȘmecheria Guvernului Cîțu înainte de moțiune! Năsui: „Cadou de rămas bun bugetarilor...

Șmecheria Guvernului Cîțu înainte de moțiune! Năsui: „Cadou de rămas bun bugetarilor și celor cu pensii speciale”

Guvernul va majora salariul minim cu 10% net incepand cu luna ianuarie a anului viitor, s-a decis in Consiliului Tripartit de luni. Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, anunta ca aceasta marire va duce si la o crestere substantiala a pensiilor speciale.

„In urma discutiilor din cadrul Consiliului Tripartit, Guvernul va majora salariul minim pe economie cu aproape 11%, ceea ce se traduce cu o crestere neta de 10 procente”, au declarat pentru Mediafax surse participante la sedinta de luni a Consiliului Tripartit. Potrivit surselor citate, majorarea se va aplica de la inceputul anului viitor. „Urmatorul pas va fi asigurarea predictibilitatii, adica stabilirea unei formule pentru cresterea salariului minim, pana in 2024, printr-un proiect de lege in Parlament”, au mai afirmat sursele citate.

Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, a explicat ca aceasta masura este de fapt in favoarea bugetarilor si a celor cu pensii speciale.

„Pe ultima suta de metri, Florin Citu face un cadou de ramas bun bugetarilor si celor cu pensii speciale, in loc sa aplice programul de guvernare si sa mareasca real veniturile populatiei.

In ultimele sedinte de guvern de dinaintea motiunii, guvernul echipei castigatoare pune pe ordinea de zi, la repezeala, o hotarare de guvern prin care creste cu un oarecare procent salariul minim pe economie.

De ce are statul interes sa tot creasca salariul minim brut in loc sa il creasca pe cel net prin neimpozitare?

In primul rand pentru ca atunci cand creste salariul minim brut, cresc impozitele pe care le ia statul. Din 100 de lei salariu, aproximativ jumatate merg la angajat si jumatate merg la stat. Cresterea salariului minim este o metoda de a creste banii pe care ii ia statul si de a diminua banii intreprinderilor private.

 

In al doilea rand pentru ca atunci cand creste salariul minim brut, cresc toate salariile bugetarilor. Toate salariile bugetarilor sunt exprimate in termeni de salariu minim (conform L153/2017). Chiar daca aceasta lege se refera la personalul angajat in structurile centrale ale statului, cele din local sunt raportate la salariul viceprimarului, care la randul sau depinde de legea 153/2017. In final, toate vor creste.

Si, mai grav, creste si nivelul pensiilor speciale. Pentru ca toate pensiile speciale sunt legate de salariul in plata. Pensia contribuabililor normali este legata numai de contributie. Pensia lor speciala este legata de salariul din categoria respectiva. Alt privilegiu care explica de ce pensiile speciale cresc la un ritm mult mai alert decat pensiile normale.

De aceea un guvern socialist creste salariul minim brut si il impoziteaza masiv. Ce ar trebui sa faca un guvern liberal este sa lase mai multi bani oamenilor care muncesc. Sa creasca salariul minim net, cel care conteaza cu adevarat, prin a elimina din povara fiscala care apasa pe el. Suntem campioni europeni la impozitarea salariului minim. De aceea ne gonim forta de munca din tara. De aceea avem penurie de forta de munca. De aceea suntem campioni la saracie in munca. De acolo ni se trag multe rele.

Daca actualul guvern era liberal, nu ar fi marit salariul minim brut, ci l-ar fi scutit de taxele enorme pe care tot el le impune. Adica ar fi inceput sa aplice programul de guvernare. In felul acesta ar fi crescut salariile tuturor romanilor indiferent ca sunt bugetari sau in privat si am fi ajutat mediul de afaceri sa treaca prin criza”, a explicat Nasui.

Ultimele Articole