Sondaj: Mircea Geoană, favoritul celor cu cetățenie română din Republica Moldova pentru alegerile prezidențiale

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale ale cetățenilor români din Republica Moldova, potrivit unui sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”.

Conform unui sondaj socio-politic realizat în Republica Moldova de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda WatchDog.MD, 22,8% dintre respondenți au declarat că dețin cetățenia română, „o proiecție care va putea fi probabil verificată în baza datelor recensământului” care se desfășoară în țara vecină în perioada de 8 aprilie -7 iulie 2024, potrivit unui comunicat de presă transmis de comunitatea societății civile de tip think-tank de la Chișinău.

Reprezentantul WatchDog, Valeriu Pașa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă privind prezentarea rezultatelor sondajului de opinie că realizarea acestuia s-a decis ca urmare a unor „discuții” despre participarea cetățenilor cu dublă cetățenie la alegerile electorale din România, vrând să se afle totodată și atitudinea pe care o au față de procesele politice democratice din România.

Astfel, Pașa estimează „că circa 300.000 de persoane” cu cetățenie română se află în prezent în Republica Moldova.

Dintre respondenții care au declarat că dețin cetățenia României, puțin peste jumătate au afirmat că vor vota la cele trei scrutine din România: 52,9% la cele parlamentare, 55,4% la cele europarlamentare, și cei mai mulți, 61,6% la cele prezidențiale.

Când au fost rugați să aleagă dintr-o listă de candidați pentru alegerile prezidențiale, marea majoritate a respondenților – 44% au spus că sunt indeciși, în timp ce 24,8% au spus de această dată nu vor vota, iar 4% a fost procentul non-răspunsurilor.

Însă, lider detașat în preferințele alegătorilor cu cetățenie română din Republica Moldova este secretarul general adjunct NATO Mircea Geoană – 14,1%, urmat de premierul Marcel Ciolacu – 4,7%, pe locul trei de senatoarea Diana Șoșoacă, lidera SOS, cu 4,1% și pe locul 4 de președintele Senatului, liderul PNL, Nicolae Ciucă, cu – 2,4%. Următorii în preferințe sunt liderul AUR, George Simion, cu – 1% și de președintele USR, Cătălin Drulă, (Dreapta Unită/USR) – cu 0,9%.

Sondajul a fost realizat în perioada 6 – 13 aprilie 2024. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviu telefonic moderat de intervievator), volumul eșantionului stratificat, probabilist, bistadial, fiind de 1008 persoane. Chestionarul a fost disponibil în limbile română şi rusă, oferindu-se respondenților posibilitatea de a alege varianta.

Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova. Marja de eroare maximală este de +3,1%

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed