x


  • EUR
    4.8079
    USD
    4.4355
string(4) "news"

Spania, condamnată la Luxembourg în dosarul Endesa

Guvernul spaniol condus de Jose Luis Zapatero este pus în dificultate înaintea alegerilor legislative de duminică, după ce Curtea europeană de justiţie a dat un verdict împotriva Madridului în dosarul Endesa. Instanţa de la Luxembourg a condamnat Spania pentru că a împiedicat în 2006-2007 preluarea de către E.ON, numărul unu german al energiei, a celei mai mari companii spaniole de electricitate, Endesa.

Author: Dumitru Sandulescu | Sursa: Tmctv.ro | Publicat: 06.03.2008, 13:35

EON a urcat oferta de cumpărare a companiei Endesa până la suma record în sectorul energetic de 42,3 miliarde de euro, dar guvernul de la Madrid, favorabil unei soluţii naţionale, a făcut totul ca afacerea să eşueze. A acordat puteri discreţionare Autorităţii pentru relementare în domeniul energiei, iar aceasta a început să le bage beţe în roate germanilor, punându-le condiţii după condiţii şi solicitând importante cesiuni de active.

Bruxelles-ul le-a declarat ilegale şi a cerut retragerea lor. Fără succes. Comisia Europeană şi-a văzut subminată autoritatea, pentru că numai ea are puterea de a decide asupra fuziunilor internaţionale de asemenea dimensiuni.

Afrontul era cu atât mai grav cu cât Comisia dăduse undă verde achiziţiei Endesa de către E.ON. Spania s-a trezit chemată în faţa Curţii europene de Justiţie. “Spania a încălcat obligaţiile care-i revin în virtutea dreptului comunitar când nu a retras condiţiile impuse pentru preluarea Endesa de către E.ON”, a anunţat Curtea. Germanii au renunţat, însă, în aprilie anul trecut, iar Endesa a ajuns, în schimbul a 42,5 miliarde de euro, în mâinile unui duo mediteranean, alcătuit din grupul spaniol Acciona şi cel italian Enel.

Prin Autoritatea de reglementare, Madridul a pus din nou condiţii, dar Enel şi Acciona le-au acceptat. Bruxelles-ul a cerut şi în acest caz retragerea acestora, tot fără succes.În consecinţă, Comisia a deschis la sfârşitul lui ianuarie o nouă procedură împotriva Spaniei, care ar putea-o aduce încă o dată în faţa Curţii europene.