Spania, condamnată la Luxembourg în dosarul Endesa

0

EON a urcat oferta de cumpărare a companiei Endesa până la suma record în sectorul energetic de 42,3 miliarde de euro, dar guvernul de la Madrid, favorabil unei soluţii naţionale, a făcut totul ca afacerea să eşueze. A acordat puteri discreţionare Autorităţii pentru relementare în domeniul energiei, iar aceasta a început să le bage beţe în roate germanilor, punându-le condiţii după condiţii şi solicitând importante cesiuni de active.

Bruxelles-ul le-a declarat ilegale şi a cerut retragerea lor. Fără succes. Comisia Europeană şi-a văzut subminată autoritatea, pentru că numai ea are puterea de a decide asupra fuziunilor internaţionale de asemenea dimensiuni.

Afrontul era cu atât mai grav cu cât Comisia dăduse undă verde achiziţiei Endesa de către E.ON. Spania s-a trezit chemată în faţa Curţii europene de Justiţie. „Spania a încălcat obligaţiile care-i revin în virtutea dreptului comunitar când nu a retras condiţiile impuse pentru preluarea Endesa de către E.ON”, a anunţat Curtea. Germanii au renunţat, însă, în aprilie anul trecut, iar Endesa a ajuns, în schimbul a 42,5 miliarde de euro, în mâinile unui duo mediteranean, alcătuit din grupul spaniol Acciona şi cel italian Enel.

Prin Autoritatea de reglementare, Madridul a pus din nou condiţii, dar Enel şi Acciona le-au acceptat. Bruxelles-ul a cerut şi în acest caz retragerea acestora, tot fără succes.În consecinţă, Comisia a deschis la sfârşitul lui ianuarie o nouă procedură împotriva Spaniei, care ar putea-o aduce încă o dată în faţa Curţii europene.