Spania, cu faţa la zid

0

Premierul spaniol a subliniat ca prioritatea absoluta este asigurarea stabilitatii financiare. El a solicitat Băncii Centrale Europene sa actioneze deja si sa ajute statele şi instituţiile financiare din cadrul UE in refinanţarea datoriilor externe.

 

Spania, asa cum am spus-o, se afla intr-o continua cursa contacronometru, asupra ei planand in acest moment umbra tragediei financiare pe care o traieste Grecia iar executivul spaniol face toate eforturile, pentru a nu repeta acelasi scenariu, relateaza RFI Romania

 

In opinia multor analisti, falimentul economiei spaniole care dubleaza in volum economiile Greciei, Portugaliei si Irlandei luate la un loc, ar insemna in cele din urma falimentul monedei europene.

 

Sufocat de un continuu val de stiri proaste, fiindca nu este zi in care sa nu se vorbeasca de cresterea somajului, de cresterea dobanzilor, de recesiunie, sau de precarietatea sistemului bancar, premierul spaniol a declarat ca la Bruxelles este dispus sa negocieze orice, numai sa se ia masuri care sa produca efecte in 24 de ore si asta spune destul de mult de situatia in care se afla executivul spaniol in acest moment.

 

Dupa cum stim,Mariano Rajoy si-a inceput mandatul cu masuri foarte impopulare si cu atat mai mult, este hotarat in acest moment sa nu slabeasca ritmul. In cele sapte luni de guvernare nu a incetat sa pomoveze reforme care au restructurat radical societatea spaniola. A reformat piata muncii, facand-o mai accesibila pentru investitori, a reformat invatamantul, sanatatea, sistemul finaciar si, conform propriilor declaratii, citez: „la fiecare protest care mi se va face, voi raspunde cu o noua masura de austeritate”, fiindca se pare ca „austeritate” este cuvantul preferat al premierului spaniol si o transpune in practica prin permanente ajustari bugetare.

 

Societatea spaniola traieste din ce in ce mai prost, iar ultimul raport OCDE anticipeaza ca Spania va continua in recesiune, atat acest an cat si de-a lungul anului 2013. La toate reprosurile care i se aduc in acest sens premierul Rajoy raspunde imperturbabil, sustinand principala teza a politicii sale: „nu putem sa cheltuim ceea ce nu avem”.

 

Coerenta si contundenta masurilor luate pana acum, nu au inceput inca sa dea rezultate in interior, dar pozitia premierului spaniol a inceput sa fie foarte clara in cadrul Uniunii Europene.

 

Intre timp a reusit sa se consolideze ca un fidel partener al politicii cancelarului german, iar Angela Merkel la randul ei nu a scapat nicio ocazie pana acum in a lauda si sustine reformele premierului spaniol iar la summitul Nato care tocmai s-a incheiat, Rajoy a avut placuta surpriza sa fie invitat de catre Mario Monti sa participe alaturi de Holland si Merkel la o intrunire informala, care va pregati summitul UE de la sfarsitul lunii iunie.

 

Inaintea de a merge la summitului informal de la Bruxelles, Mariano Rajoy se va intalni la Paris cu François Hollande.

 

Presedintele francez va oferi maine in onoarea sefului executivului spaniol un pranz la Palatul Elysee. Cei doi trebuie sa traseze in mare liniile unei relatii politice care probabil nu va fi lipsita de asperitati, sa nu uitam ca Rajoy avea o foarte buna relatie cu ex presedintele Sarkozy, si a primit cu evidenta resemnare rezulatele alegerilor prezidentiale din Franta.

 

Interesant de mentionat este sprijinul pe care premierul spaniol l-a primit din partea liderului opozitiei, Alfredo Pérez Rubalcaba, care s-a oferit sa negocieze cu Rajoy cele mai importante teme ale politicii economice, pentru a avea o pozitie unitara in fata Uniunii Europene.