Spațiile locative din România, înainte și după 1989

 

Piața imobiliară reglementată și controlată strict de instituțiile statului, înainte de liberalizare, nu oferea multe posibilități pentru populație. Începând cu 1990, piața imobiliară a început să se dezvolte, instituții responsabile de spațiile locative ale zonelor urbane au permis achiziționarea locuințelor de către chiriași, au inițiat concepte pentru viitoare proiecte (pentru tineri, de la Agenția Națională pentru Locuințe) și au permis firmelor și persoanelor fizice să înceapă construcții în toate zonele țării.

 

În București au pornit primele afaceri pentru construcția unor clădiri cu apartamente, băncile existențe și cele nou venite s-au implicat în acest proces prin creditare, iar agențiile imobiliare au facilitat vânzarea apartamentelor și caselor construite conform cerințelor vremii.

 

Fata capitalei a fost schimbata de noi construcții civile și industriale, rețele de străzi, extinse și loturi de teren viran pe care se aflau anterior culturi agricole și spatii industriale. Toate aceste schimbari au mărit cartierele bucureștene, localitățile riverane din județele invecinate și alte mari orașe al României, cum ar fi Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara, Brașov, etc.

 

 

Piața imobiliară după criză din 2008-2010

 

Dezvoltarea imobiliară a continuat pe parcursul anilor ’90 și 2000, cu proiecte mari, ansambluri rezidențiale, ridicate cu precădere în partea de nord a capitalei. Evoluția ascendentă a continuat până în primăvară anului 2008 când s-a atins vârful creșterii economice. A urmat o perioadă de recesiune, o scădere economică care a afectat drastic instituțiile de creditare, care nu au mai acordat împrumuturi, paralizând astfel piața imobiliară din țara noastră.

 

Construcțiile începute au fost finalizate cu greu sau lăsate la nivelul la care se aflau, din cauza lipsei de împrumuturi sau de înăsprire a condițiilor de creditare în programele instituțiilor financiar-bancare de stat și private.  În anii 2008, 2009 și 2010, efectele crizei s-au accentuat, au existat scăderi de salarii, pensii, indemnizații de orice fel, cu mici creșteri în afacerile cu finanțare prin Programele Uniunii Europene.

 

Din 2009 a fost pornit Programul Guvernamental “Prima Casă”, care dorea sa stimuleze activitatea de creditare si antreprenorii pe cea din domeniul constructiilor civile care, la randul lor, aveau sa creeze noi locuri de muncă pentru ridicarea edificiilor civile, atât in nord si sud.

 

Din datele statistice se observă că in timpul și după perioada de criză prețurile medii solicitate pentru apartamente (noi și vechi), scoase la vânzare pe întreg teritoriul tării au scăzut cu 41%, în primele 12 luni de recesiune.

 

Intervențiile Guvernului în economia tarii a îmbunătățit situația: cererea și oferta a început să se echilibreze, a crescut numărul tranzacțiilor, instituțiile de creditare au început să își schimbe politicile, să acorde mai ușor împrumuturi persoanelor fizice și mai ales celor juridice.

 

 

Prețuri și construcții rezidențiale de la Nord la Sud

 

Ca punct de referință, am luat prețurile apartamentelor cu 2 și 3 camere puse la vânzare în perioada 2008-2010, când se cerea de la 2.058 de euro pe metru pătrat util, înregistrat în momentul de vârf al pieței (luna martie 2008), la 1.211 euro pe metro util pătrat înainte de intrarea în vigoare a programului guvernamental “Prima Casă”, în mai 2009.

 

Apoi, în perioada 2009-2014, proprietarii au mai scăzut prețurile până sub pragul de 900 de euro pe metru pătrat util. În același interval, apartamentele cu două și trei camere s-au vândut la prețul de 60.000 de euro, preț menținut de proprietari cu foarte mici variații (care a început mai apoi să fluctueze simțitor).

 

Dacă până în 2013, piața imobiliară a construcțiilor noi, apartamente și case/ vile din București, se concentra pe zona de nord a orașului, incepând cu acel an zona de sud, a devenit punctul de interes pentru dezvoltatori și  pentru cei care se aflau în căutarea unor locuințe noi.

 

Apartamente Berceni a devenit o căutare tot mai frecventă in mediul on-line pentru cei interesați de zona de sud si Popesti-Leordeni, grație platformelor si site-urilor de profil, printre care si Aria Homes.

 

Aria Homes a luat nastere ca entitate privată la puțin timp după terminarea perioadei de covalescență economică și continuă să ofere cele mai bune solutii la căutarile de Apartamente Berceni, folosind o clasificare simplă, cu informații esentiale, optimizate si reale.

 

Aria Homes sustine si promoveaza ansambluri rezidentiale de Apartamente Berceni, case / vile, spatii comerciale, cu diferite tipuri de compartimentare, echipare, oferind informatii despre locatie, disponibilitate, finisaje si utilitati.

 

In plus, Aria Homes dispune de o aplicatie rapida de tip rapida Live Chat, prin care vizitatorii pot obtine informatii in timp real de la un consilier, atat cu privire la disponibilitatea unei oferta cat consiliere gratuita cu privire la modalitatile de achizitie.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed