Spre ce tip de societate ne îndreptăm? 1 din 6 oameni nu va putea concepe copii

0

17,5% din populația adultă globală – mai exact 1 din 6 persoane – va suferi de infertilitate, a dezvăluit un nou raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății, conform interestingengineering.com.

Raportul a mai precizat că prevalența infertilității a arătat o variație limitată la nivel global. Adică, „Infertilitatea nu discriminează”, a explicat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o declarație de presă, director general la OMS.

„Proporția uriașă de persoane afectate arată nevoia de a extinde accesul la îngrijirea fertilității și de a se asigura că această problemă nu mai este neglijată în cercetarea și politica în domeniul sănătății, astfel încât să fie disponibile modalități sigure, eficiente și accesibile de a dobândi calitatea de părinte pentru cei care o caută”, a continuat Ghebreyesus.

Raportul a analizat 12.241 de studii relevante din 1990 până în 2021. Un total de 133 de înregistrări au fost selectate și incluse în analiza pentru raport.

În ciuda cifrelor, soluțiile pentru diagnosticarea și tratamentul infertilității sunt în mare parte subfinanțate și inaccesibile pentru grupurile mijlocii și inferioare ale societății, din motive variind de la costuri ridicate la disponibilitate limitată.

În România, 150.000 de cupluri nu au reușit să obțină o sarcină

În România, 1 din 5 cupluri (21%) și-ar dori un copil, conform unui studiu de infertilitate, realizat la inițiativa Asociației de Reproducere Umană din România (ARUR), pe 4.495 de femei în vârstă de 25-45 ani și bărbați de 25-60 ani. Procentul este în scădere față de 2018 (29,1%) când a fost publicată prima ediție a studiului.

52,6%, adică aproximativ 150.000 de cupluri nu au reușit să obțină o sarcină până în prezent, deși încearcă de mai bine de un an, o creștere semnificativă față de studiul din 2018, când doar 38% se aflau în această situație. 23% din sarcinile existente în momenul de față sunt obținute cu ajutorul tratamentelor de specialitate, aceasta însemnând aproximativ 8.400 de sarcini active cu tratament (Ianuarie-Februarie 2023), față de o medie de 18% în ultimii 5 ani. În ceea ce privește impactul tratamentelor de infertilitate, acesta a crescut cu 50% în ultimii 10 ani.

Cifrele actuale ale studiului inițiat de Asociația de Reproducere Umană din România arată că tratamentul prin fertilizare in vitro a crescut cu 80% față de studiul precedent (18% pentru cifrele actuale, față de 10% pentru cifrele de acum 5 ani). Dintre cei care intenționează să apeleze la proceduri medicale de infertilitate în următorul an, 44% vor să apeleze la FIV și iau în calcul Programul Național de Fertilizare.

Infertilitatea este definită ca eșecul de a obține o sarcină după 12 luni sau mai mult de act sexual regulat neprotejat.

Infertilitatea provoacă suferință, stigmatizare și dificultăți financiare, afectând bunăstarea mentală și psihosocială a oamenilor.

Principalele cauze de infertilitate în rândul femeii sunt problemele la nivelul trompelor uterine, rezerva ovariană redusă, endometrioza sau problemele la nivelul uterului. În cazul bărbaților, problemele la nivelul spermogramei sunt cele mai frecvente, urmate, la mare distanță, de problemele genetice și de cele hormonale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.