Statele baltice sunt răvăşite de criza mondială

0

Cele trei ţări erau, până de curând, printre economiile cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. În prezent, experţii estimează o comprimare a activităţii cu peste 10% în acest an.

Letonia a înregistrat cea mai gravă prăbuşire, însă Estonia şi Lituania nu sunt departe, cererea puternică şi creditarea facilă fiind în prezent distruse.

Letonia, care a afişat în 2006 cea mai mare creştere economică din Uniunea Europenă, de 12,2%, s-a văzut obligată să ceară în decembrie un ajutor de 7,5 miliarde euro din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a altor instituţii financiare, după ce guvernul a naţionalizat cea de-a doua bancă a ţării, Parex.

Băncile scandinave SEB şi Swedbank prevăd că produsul intern brut (PIB) al Letoniei va scădea cu 7-10% în 2009, iar banca centrală nu contrazice aceste ipoteze. Este posibilă o comprimare a economiei cu până la 15%, a declarat pentru AFP Andris Vilks, economist în cadrul SEB.

Primele efecte ale crizei economice s-au făcut simţite la Riga, sub forma unor manifestări violente ce au avut loc în capitala letonă luna trecută. Circa 10.000 de manifestanţi au ieşit în stradă acuzând corupţia şi nepotismul din sânul guvernului condus de premierul Ivars Godmanis şi protestând împotriva reducerilor bugetare destinate combaterii crizei.

Analiştii prevăd noi violenţe în această ţară de 2,3 milioane locuitori, ca reacţie la disponibilizările planificate pentru sectorul public, la reducerile bugetare şi la majorările impozitelor.

Economia estoniană s-a comprimat, la rândul său, cu 3,6% în anul 2008, în care fiecare trimestru a fost marcat de o scădere faţă de trimestrul precedent. PIB-ul Estoniei a scăzut cu 9,4% în ultimul trimestru din 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după o scădere de 3,5% în al treilea trimestru.

Potrivit previziunilor făcute de ministrul estonian al finanţelor, scăderea PIB-ului va fi cuprinsă între 4,5% şi 8,9% în 2009, faţă de previziunile anterioare, ce mizau pe o scădere de 2,1%. În 2006, la doi ani după aderarea la Uniunea Europeană, Estonia afişa o creştere economică de 10,4%.

Guvernul condus de premierul Andrus Ansip a negat că ar fi încercat să obţină un plan de ajutor din partea creditorilor internaţionali, asemănător celui primit de Letonia.

Numărul şomerilor ar putea ajunge la 100.000 de persoane în această ţară de 1,34 milioane locuitori, a estimat vineri şeful confederaţiei patronale din Estonia, Enn Veskimagi. La sfârşitul lui 2008, în Estonia erau 54.000 de şomeri, echivalentul a 7,6% din populaţia activă.

Lituania, stat cu 3,4 milioane locuitori, pare a fi cel mai puţin afectată de criză, cu o creştere de 3,2% în 2008, însă banca centrală prevede pentru acest an o scădere a activităţii economice cu 4,9%.
 

Sursa: NewsIn