Statele Unite ale Americii domină ierarhia medaliilor pe naţiuni, cu 24 în total

0
Răsplata în bani a performanţei, variază, însă, foarte mult de la o ţară la alta, între sume pornind de la 20 de mii de dolari din partea federaţiilor, până la bonusuri in valoare de 950 de mii de dolari oferite de sponsori.

După nouă zile de concurs olimpic, la Vancouver ierarhia medaliilor pe naţiuni a ajuns foarte aproape de estimările specialiştilor şi de topurile tradiţionale ale competiţiilor anterioare. Titlul obţinut de Andre Lange în proba de bob 2 persoane a apropiat Germania la un singur aur de Statele Unite, care continuă să fie naţiunea din fruntea clasamentului general. Norvegia, ţara care are cele mai multe medalii olimpice la jocurile de iarnă all-time, încheie podiumul delegaţiilor de la Vancouver, cu un palmares total provizoriu de 12 medalii.

Răsplata în bani a performanţei, variază, însă, foarte mult de la o ţară la alta. Recompensa în bani pentru titlurile olimpice atinge cel mai înalt nivel în cazul Rusiei. Premiile pentru aur ajung la 100 de mii de dolari şi nu coboară sub 40 de mii pentru bronz. Statele Unite ofera 25 de mii de dolari, iar Canada 20, pentru medalia din cel mai preţios metal. Ţara gazdă are însă un acord special cu sponsorul echipei naţionale de sanie.

Potrivit înţelegerii, pentru aurul obţinut la această disciplină, câştigătorul şi federaţia pe care o reprezintă, vor împarţi un milion de dolari canadieni. Romania preţuieste cu 5 mii de euro fiecare clasare în primele 10 locuri de concurs, în timp ce vecinii de peste Prut sunt gata să platească de zece ori mai mult, pentru un titlu olimpic. După nouă zile de concurs, americanii au un total de 24 de medalii, dintre care şapte de aur, canadienii nouă, iar ruşii opt, ceea ce înseamnă că tot comitetul olimpic rus a scos cea mai mare sumă din conturi, respectiv 400 de mii de dolari pentru premierea sportivilor săi, deşi deţine cea mai mică zestre de medalii.