Statul interzice fumatul dar subvenționează producția de țigări

0

1.597,48 de hectare. Atât mai avem dintr-o cultură care, înainte de 1989, acoperea 35.000 de hectare în toată țara. Din ceea ce era o cultură cu tradiție – cunoscută la sate și ca ”iarba dracului”, s-a ajuns la una de nișă. Profitabilă, însă, dacă luăm în calcul cererea mare de pe piață și faptul că se plătește o subvenție de aproape 1.400 de euro/ha – în mare parte din bani de la bugetul de stat, pentru ca România să continue să mai producă…tutun.

 

Cultivarea tutunului românesc a cunoscut un declin după ce au cam dispărut fabricile de procesare. Oficial, mai avem una singură care face achiziții de la fermieri, Rom-Ital SRL. Producători încă ar mai fi, stimulați mai ales de subvențiile mari ce se plătesc pentru cultura de tutun. Iar cei care au experiență își găsesc clienți și în afara țării, fabrici dispuse să plătească un preț corect pe un tutun de calitate. Așa apare profitul.

 

La momentul la care vorbim, județul în care se cultivă cel mai mult tutun este Dolj, cu 691,84 hectare, urmat de Teleorman cu 305, 25 și Mureș cu 97,56.

 

articolul integral pe agrointel.ro