Statul Islamic se pregăteşte să atace Israelul. În Siria, jihadiştii au ocupat o rută strategică dintre Homs şi Palmira

„Momentul lansării acestui atac este necunoscut, dar preocuparea se simte”, a declarat ziarului german Ada Bibi, locotenentul în cadrul Tshal, care a adăugat că armata israeliană se pregăteşte de ripostă, cu artilerie şi tancuri.

 

Potrivit ofiţelului israelian, jihadiştii pot să folosească împotriva statului evreu metodele pe care le-au testat deja împotriva forţelor de securitate egiptene, sau pot recurge la atentate sinucigaşe, răpiri, bombardamente.

 

Bild susţine că jihadiştii din Sinai beneficiază de un larg sprijin tactic şi financiar din partea liderilor ISIS din Siria şi Irak, cărora le furnizează, de asemenea, şi arme.

 

Membrii ISIS sunt cunoscuţi că afişează o ură fără margini pentru Israel. În numeroase videoclipuri de propagandă, Statul Islamic a ameninţat în mod repetat Israelul şi poporul evreu. Într-unul dintre ele, postat în octombrie anul trecut, luptătorii SI afirmau că „nu va rămâne un singur evreu în Ierusalim” şi au promis „, că vor eradica cangrena a iudaismului în lume.”

 

Cu toate că există numeroase grupuri afiliate Statului Islamic în Fâşia Gaza, nici un atac terorist nu a fost revendicat de SI în Israel sau în teritoriile palestiniene.

 

Israelul nu face parte din coaliţia condusă de SUA care luptă împotriva SI în Irak şi Siria, dar a bombardat poziţiile jihadiştilor în aceste două state, iar agenţiile sale de informaţii lucrează în mod activ la colectarea informaţiilor privind SI pentru a transmite coaliţiei.

 

Totuşi, mai marii armatei israeliene estimează că Statul Islamic reprezintă o ameninţare relativ mică pentru Israel. Potrivit generalului în rezervă Amos Yadlin , ameninţarea reală a grupului jihadist rezidă în special în capacitatea sa de a incita masele la violenţă.

 

SI a tăiat o rută strategic de aprovizionare între Homs şi Palmira

 

Statul Islamic (SI) a tăiat ieri o rută strategică de aprovizionare între oraşele siriene Homs şi Palmira, la câteva săptămâni după ce armata a preluat controlul cetăţii antice de la gruparea jihadistă, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

 

Potrivit OSDO, SI a reuşit să taie ruta dintre Homs şi Palmira în apropiere de aeroportul militar Tayfur, ca urmare a unui atac lansat pornind din estul oraşului Homs.

 

Cele două oraşe sunt controlate de către regimul lui Bashar Al-Assad după ce trupele sale, susţinute de aviaţia rusă, au preluat de la jihadişti controlul Palmirei, înscrisă de UNESCO în patrimoniul mondial al umanităţii. În opinia directorului OSDO, Rami Abdel Rahman, tăierea rutei face parte din cel mai important atac al SI de când armata a preluat controlul Palmirei cu ajutorul ruşilor pe 27 martie.

 

„Au avut loc lupte violente între forţele regimului şi Daesh, a afirmat Abdel Rahman, precizând că jihadiştii „au încercuit Palmira din toate părţile, cu excepţia celei din sud-vest”, şi că cea mai apropiată poziţie a SI se află la 10 km de oraş.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed