Statul ne lasă cu patru ţigări în pachet

0

Costurile şi profitul făcut de producătorul de ţigări reprezintă echivalentul în bani a doar trei ţigarete, potrivit unui calcul făcut de Andrei Vasilescu, director Corporate Affairs România şi Bulgaria al Philip Morris. Vânzătorilor din toată ţara le revin câte o ţigară iar statul ia, prin accize, taxa pe viciu şi TVA, restul de 16 ţigări. Dacă considerăm un preţ mediu de 10 lei pentru un pachet de ţigări rezultă că statului îi revin opt lei iar pe cei doi lei rămaşi se bat producătorii şi comercianţii.
Preţurile sunt saturate de taxe. 80 până la 88% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe. Este foarte mult”, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate la Japan Tobacco International România.

Potrivit acesteia suprataxarea, care a dus la scumpirea cu jumătate a ţigărilor, anul trecut, este unul dintre motivele care a dus la explozia fenomenului contrabandist.

Anul trecut statul a colectat taxe de peste două miliarde de euro doar de la producătorii de ţigarete.
Un studiu de piaţă realizat de compania Novel Research a arătat că incidenţa contrabandei, în piaţa ţigărilor, este de 36%. Practic una din trei ţigări este de contrabandă fenomen care a depăşit oricare dintre cei trei mari producători şi ca volum şi ca profit. Potrivit studiului contrabandiştii fac o gaură de un miliard de euro în bugetul de stat sau circa 140 de euro pe cap de român. “Fiecare procent din contrabandă combătut înseamnă un plus de 30 de milioane de euro la buget”, afirmă Adrian Popa, director Corporate British American Tobacco pe Europa Centrală şi de Sud-Est.

Toţi marii producători de ţigări cer statului să ia măsuri ferme pentru diminuarea contrabandei care a dus la scăderea cu 40% a vânzărilor lor. “Vrem desemnarea unei autorităţi de coordonare împotriva contrabandei. Noi am propus Vama”, a spus Gilda Lazăr. Aceasta, ca şi ceilalţi manageri, susţin că autorităţile au făcut câte ceva pentru a stăvili afluxul de ţigări intrate ilegal în ţară însă nu prea mult. Drept urmare estimează că, în acest an, jumătate din ţigările de pe piaţă vor fi de contrabandă. “Sub nicio formă nu vom ajunge la 50%. Gândiţi-vă că, de la 28 martie, se va interzice comercialiazarea de ţigări şi băuturi în duty-free. Cam 85% din marfa lor reprezintă contrabandă. Dacă o anulăm procentul total de contrabandă scade cu 10%. Fenomenul, se va stabiliza, cel mai probabil, pe la 20%”, dă replica Doru Fronea, director adjunct la Autoritatea Naţională a Vămilor. Acesta aruncă, la rândul său, mănuşa producătorilor şi spune că aceştia ar trebui să realizeze o campanie de informare publică prin care să înştiinţeze populaţia asupra pericolelor pe care le presupune consumul de ţigări contrafăcute.

În România se fumează, anual, circa 37 de miliarde de ţigări. Preţurile unui pachet oscilează între 8,3 şi 10,9 lei. În acelaşi timp preţurile ţigărilor de contrabandă variază între 4,5 şi 8 lei.