Sterling Resources a înaintat o notificare privind existenţa unui diferend cu statul român

„Notificarea a fost depusă pe data de 20 iunie 2011 ca urmare a acţiunilor deliberate şi discriminatorii întreprinse împotriva investiţiilor efectuate de Companie în Perimetrele sale Midia şi Pelican din Marea Neagră.  Aceste acţiuni includ atacuri în mass media şi diverse fapte destinate a bloca desfăşurarea operaţiunilor Companiei în Perimetrele offshore primite în concesiune”, se arată într-un comunicat al Sterling Resources.

Potrivit companiei canadiene, acţiunile întreprinse de statul roman au fost iniţiate la începutul anului 2009.

„Sterling a desfăşurat în 2008 o campanie de explorare cu rezultate deosebit de fructuoase, iar în luna februarie 2009 diferendul teritorial cu Ucraina, ce afecta unele porţiuni din suprafaţa Concesiunii a fost soluţionat în favoarea României. Imediat după aceasta, persoane cu funcţii publice din România au iniţiat o intensă campanie în mass media din România, inclusiv prin speculaţii nefondate şi păgubitoare cu privire la legalitatea Acordului de Concesiune. S-au desfăşurat, de asemenea, anchete incorecte şi părtinitoare de către Comisia de Anchetă a Camerei Deputaţilor şi de alte organe ale Statului român. Acestea au fost urmate de blocaje susţinute întreprinse pe mai multe fronturi, manifestate inclusiv prin refuzul de a aproba transferul unor cote de participare la Concesiune către parteneri potenţiali şi prin imposibilitatea pentru Companie de a obţine acordurile de mediu şi autorizaţiile de construire”, potrivit comunicatului.

În urmă cu o lună, Sterling Resources a depus la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale o notificare ca urmare a neaprobării de către ANRM a transferului de la Sterling la partenerii săi Petro Ventures Europe BV şi Gas Plus International BV a unei participări privind perimetrele Midia şi Pelican din Marea Neagră.

La sfârşitul lunii aprilie, Sterling Resources a anunţat că a declarat forţă majoră cu privire la perimetrele sale Midia şi Pelican din Marea Neagră după ce compania „nu a fost în măsură să execute operaţiuni petroliere din motive independente de voinţa sa”.

„Următoarea acţiune la care poate recurge Compania o reprezintă iniţierea procedurilor de arbitraj internaţional în baza Acordului între România şi Canada. Prin Acord, România şi-a asumat obligaţii cu privire la protejarea investiţiilor efectuate în Romania de investitorii canadieni. Notificarea Diferendului conferă o perioadă de şase luni de negocieri în vederea soluţionării pe cale amiabilă a problemelor. În situaţia în care Sterling nu va obţine în această perioadă o soluţionare satisfăcătoare a tuturor problemelor, atunci Compania le va putea înainta spre soluţionare instanţei de arbitraj, dacă doreşte acest lucru. În cadrul arbitrajului, Sterling va pretinde despăgubiri băneşti care să reflecte întreaga valoare semnificativă de piaţă a activelor sale din Marea Neagră”, se mai arată în comunicat.

Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană de petrol şi gaze cu sediul în Calgary, Alberta, listată la bursă în Canada. Compania derulează operaţiuni în Regatul Unit, România, Franţa şi Ţările de Jos şi acţiunile sale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori TSX sub simbolul “SLG”.

„Bursa de Valori TSX şi Furnizorul său de Servicii de Reglementare (astfel cum este acesta definit în politicile Bursei de Valori TSX) nu îşi asumă responsabilitatea în legătură cu oportunitatea şi corectitudinea prezentului comunicat de presă”, mai precizează Sterling Resources.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed