Stolojan, Iohannis şi Vanghelie, găsiţi incompatibili de ANI. Lor li se adaugă şefii CJ Constanţa, Braşov şi Dâmboviţa

0

Dacă Nicuşor Constantinescu (PSD) şi Aristotel Căncescu (PNL) au fost găsiţi în incompatibilitate pentru ocuparea funcţii de conducere în societăţi aflate în subordinea consiliilor pe care le conduc, Florin Popescu (PDL) a fost găsit de inspectorii ANI în conflict de interese, după ce, în calitate de preşedinte al consiliului judeţean, a semnat contracte de lucrări publice cu S.C. PROCOR SA, unde a fost asociat până în iunie 2008.

Aristotel Căncescu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, este şi reprezentant al judeţului în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC APĂ CANAL SA Sibiu. Nicuşor Constantinescu a fost, între 20 iunie 2008 – 23 martie 2009, reprezentant al judeţului Constanţa în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC RAJA SA Constanţa.

Vanghelie nu poate justifica 180.000 de euro

Marian Vanghelie (PSD) nu poate justifica peste 180.000 de euro. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), există o diferenţă semnificativă între averea dobândită şi veniturile realizate de către primarul sectorului 5. Marian Vanghelie va trebui să se prezinte în faţa Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti pentru a explica cum a obţinut această sumă de bani.
Potrivit reprezentanţilor ANI, între 2008 şi 2011, atât primarul sectorului 5, cât şi familia sa au avut venituri de zeci de mii de euro, ce nu au putu fi justificate în faţa oamenilor legii. Astfel, în cei trei ani, Vanghelie a realizat venituri salariale în cuantum de peste 250.000 de lei, însă, potrivit ANI, el ar fi avut în conturi peste un milion de lei.
Inspectorii au depistat în conturile primarului peste 180 de mii de euro, bani pentru care, deocamdată, el nu a dat niciun fel de explicaţie. Mai mult decât atât, Marian Vanghelie a fost informat de mai multe ori în legătură cu declanşarea procedurii de evaluare, de către ANI, dar până în acest moment nu a dorit să depună niciun punct de vedere cu privire la modul în care a făcut rost de aceşti bani. El va trebui, însă, să dea totuşi explicaţii în faţa Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, cu privire la această sumă de bani. Marian Vanghelie ocupă, pentru a 4-a oară, consecutiv, fotoliul de primar al sectorului 5.

Stolojan, fals în declaraţii

Europarlamentarul Theodor Stolojan (PDL) este suspectat de fals în declaraţii. Potrivit unui raport de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate, Theodor Stolojan nu a menţionat în declaraţia de avere acţiunile deţinute la Transgaz. Din acest motiv, ANI va sesiza Parchetul General.

Inspectorii de Integritate au analizat declaraţiile de avere şi de interese ale europarlamentarului Theodor Stolojan şi au găsit neconcordanţe privind acţiunile deţinute la transportatorul naţional de gaze naturale Transgaz. Potrivit ANI, valoarea acestor acţiuni era de aproximativ 94.000 de euro. Raportul întocmit de ANI va ajunge la procurorii Parchetului General, pentru că este vorba de o posibilă infracţiune săvârşită de un deputat în Parlamentul European.

Theodor Stolojan este acţionar la societatea Transgaz din Mediaş începând din 13 aprilie 2012, iar din 14 mai anul trecut, data de înregistrare pentru plata dividendelor, Theodor Stolojan deţinea 2.356 acţiuni. El a încasat anul trecut un dividend net în valoare de 58.896 de lei. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, Theodor Stolojan deţine împreună cu soţia patru terenuri în suprafaţă totală de peste 10.000 de metri pătraţi, un apartament în Bucureşti, un autoturism Matiz, dar şi conturi în valoare de 113.000 euro, 21.000 dolari, şi peste 15 mii de lei. Europarlamentarul are totodată acţiuni la BRD, Fondul Proprietatea, Banca Transilvania şi Petrom în valoare totală de peste 1,2 milioane de lei. Are de asemenea de recuperat 1,18 milioane de lei de la o firmă, căreia i-a acordat un împrumut. În plus, veniturile sale din 2011 depăşesc 100.000 de euro, bani încasaţi din activitatea de europarlamentar, ca profesor universitar, din acţiunile vândute, dar şi din pensie.

Iohannis, incompatibil pentru cumul de funcţii

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis (PNL), a fost declarat incompatibil de inspectorii de Integritate, pentru că ar fi deţinut simultan şi funcţia de primar, şi pe cea de împuternicit din partea Municipiului Sibiu în două companii, Apă Canal şi Pieţe SA.
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, reprezintă, din 2009, municipalitatea în adunarea generală a acţionarilor companiei Apă Canal Sibiu. Totodată, din vara anului 2010 este împuternicit din partea municipiului în AGA societăţii comerciale Pieţe SA. Legea 161 din 2003 spune, însă, că un primar sau viceprimar nu poate fi reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările acţionarilor ale societăţilor comerciale de interes local sau naţional.

În acest context, Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat pe Klaus Iohannis incompatibil cu funcţia de primar. ANI atrage atenţia că edilului sibian i s-a adus la cunoştinţă investigaţia încă din decembrie 2010. Totodată, Iohannis a fost informat, luna trecută, în câteva rânduri, despre ancheta ANI şi chiar a depus un punct de vedere.

Primarul sibian are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta în instanţă starea de incompatibilitate. Dacă nu va face acest lucru, sau instanţa va da dreptate Agenţiei de Integritate, Iohannis riscă să-şi piardă funcţia de primar şi să nu mai poată fi ales într-o funcţie publică pentru următorii trei ani.
Klaus Iohannis este unul dintre cei mai bine-priviţi politicieni din România. Într-un sondaj recent, ocupa locul 5 din prisma încrederii populaţiei, depăşit doar de Mugur Isărescu, Victor Ponta, Sorin Oprescu şi Crin Antonescu. Această încredere se vede şi în voturile populaţiei, în condiţiile în care tocmai a fost reales în 2012 de sibieni pentru al patrulea mandat la conducerea oraşului, cu o majoritate zdrobitoare. Iohannis a fost nominalizat de PNL în 2009 pentru funcţia de premier, însă preşedintele României a refuzat să facă numirea. A trecut, însă, la politica de la centru în acest an, când a intrat în Partidul Naţional Liberal, care i-a acordat funcţia de prim-vicepreşedinte. Iohannis deţine o avere impresionantă: 3 apartamente în Sibiu şi 3 case de locuit în acelaşi judeţ. Potrivit ultimei declaraţii de avere, Iohannis a câştigat aproape 229 de mii de lei din închirierea a două imobile, în condiţiile în care salariul de primar i-a adus numai 44 de mii de lei.