Studiile privind țigările ”heat-not-burn” arată că acestea elimină cu mult mai puține substanțe nocive

Institutul Public de Sănătate din Norvegia susține că în urma analizelor chimice efectuate, s-a constatat că țigările electonice și cele de tip heat-not-burn elimină cu mult mai puține substanțe cancerigene și nocive. Întrebat despre strategia abordată în ziua de azi de către industria tutunului, Kark Erik Lund, șeful organizației norvegiene, a afirmat:

”În viitor, cred că va exista o reducere treptată a consumului de țigarete, însă consumul de nicotină va continua – există un motiv pentru care 600.000 de norvegieni o folosesc, acesta fiind faptul că le oferă plăcere. Totul se va rezuma la felul prin care această nicotină, pe care atât de mulți o doresc, va reuși să fie livrată într-un mod mai puțin nociv decât prin intermediul țigărilor dăunătoare. Philip Morris, cea mai mare companie din lume în industria tutunului, pariază pe o țigară fără ardere, prin așa numita metodă heat-not-burn. Ei spun că în 10-15 ani, acesta va fi produsul lor de bază, precum și principala sursă de venit. Acest tip de țigară are mai puține substanțe toxice și este probabil mai puțin nocivă. Dacă analizăm modalitatea heat-not-burn, acesta constă în încălzirea tutunului și nu în arderea lui, astfel el nu mai elimină la fel de multe substanțe dăunătoare. Dacă ne referim la țigaretele electronice, acestea nu conțin tutun, ci nicotină lichidă, de asemenea, încălzită și care creează vapori. Analiza chimică dovedește că aceasta conține cu mult mai puține substanțe cancerigene și nocive”, a spus Kark Erik Lund.

Intregul interviu aici  

În Olanda, Institutul Național pentru Sănătate și Mediu, susține că alternativele la țigările clasice sunt de preferat. ”Exemple de produse care reduc riscul sunt tutunul oral, cum este snus, țigările electronice și tutunul care este încălzit și nu arde (heat-not-burn). Aceste produse nu expun utilizatorii la compuși nocivi rezultați din combustie. Produsele din tutun încălzit se pare că ar putea fi mai puțin periculoase pentru sănătate decât țigările convenționale”, se arată într-o cercetare a organizației guvernamentale olandeze.

”Am constat concentrații mai reduse cu 95 până la 99% pentru majoritatea carcinogenilor în aerosolul produs de IQOS în comparative cu fumul de țigară” – aceasta este concluzia unui studiu al Institutului German pentru Evaluarea Riscului.

În ianuarie 2018, Consiliul Consultativ privind politica antidrog din Cehia a adoptat o rezoluție prin care ia în considerare dovezile științifice cu privire la riscurile de sănătate semnificativ reduse ale produselor care nu ard ca alternativă de reducere a riscului generat de fumatul țigărilor și recomandă Guvernului Ceh să introducă politici de reducerea a riscului asociat cu fumatul în politicile naționale de sănătate și anti-drog și să promoveze această măsură la nivel internațional.

​“Având în vedere reducerea imensă a toxinelor, presupun că rezervele din tutun încălzit sunt mai puțin periculoase pentru sănătatea oamenilor decât țigările obișnuite”.

 

Utilizarea țigărilor electonice și produselor din tutun încălzit în spații închise în UE

Țigările electronice și produsele din tutun încălzit pot fi utilizate fără restricții în spații publice închise în Bulgaria, Lituania, Irlanda, Italia, Spania și Marea Britanie.

În Germania, Luxemburg, Croația, Cehia, Franța și Slovenia este posibilă utilizarea acestor produse în zone special create în acest scop.

Statele în care nu este permisă utilizarea țigaretelor electronice în interior: Cipru, Finlanda, Grecia, Ungaria, Malta. În Letonia, Lituania, Germania este permisă o zonă de vapping la locurile de muncă, unde se pot utiliza și produse care încălzesc tutunul.

 

În România se încearcă înăsprirea legislației în ceea ce privește alternativele

Un proiect de lege inițiat de parlamentari USR, PMP, UDMR și PNL ar urma să modifice Legea 349/2002, Art.2, Litera e, acolo unde este dată definiția fumatului. Astfel, dacă legea va fi promulgată, prin fumat se va înțelege ”inhalarea voluntară a fumului rezultat în urma arderii tutunului conținut în țigarete, țigări de foi, cigarillos și pipe, precum și inhalarea voluntară a aerosolilor rezultați în urma substanțelor cu dispozitive electronice de tip țigaretă electronică sau al dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului”.

Expunerea de motive arată cam așa: ”Cât privește noile produse de fumat ce funcționează prin încălzirea tutunului, dat fiind elementul de inovație al acestor dispozitive, nu există studii concludente din punct de vedere științific privind efectele acestora asupra consumatorilor”.

Astfel, deși chiar în susținerea modificării legii antifumat se arată că nu există studii privind efectele țigărilor electronice, parlamentarii vor să le introducă în aceeași oală. Argumentul principal: ”Este științific demonstrat și recunoscut că tutunul reprezintă un real pericol pentru sănătate. Conform statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor din țările în curs de dezvoltare. În România, principalele cauze de deces le reprezintă bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii – iar Consumul de tutun este factor principal agravant în toate aceste afecțiuni”. Studiile se referă însă la țigări, pipe și trabucuri, nu dispozitive cu aerosoli sau de tip heat-not-burn.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed