STUDIU: Bananele sunt pline de E-uri

0

Profesorul australian de chimie James Kennedy vrea să combată mitul conform căruia chimicalele sunt dăunătoare. El a creat etichete cu ingrediente pentru produsele naturale, precum bananele.

 

“Fiind profesor de chimie, vreau să înlătur teama pe care o au mulţi oameni faţă de chimicale şi să demonstrez că natura creează compuşi chimici, mecanisme şi structuri mult mai complicate şi imprevizibile decât orice este produs în laborator”, a scris Kennedy pe blogul său.

 

Ce conține o banană naturală:

 

Apă (75%),

 

Îndulcitori(12%) (glucoză – 48%, fructoză- 40% , zaharoză – 2%, maltoză –

 

Fibre (3%) (E460, E461, E462, E464, E466, E467),

 

Aminoacizi (acid glutamic – 19%, acid aspartic – 16%, histidină -11%, leucină – 7% , lisină- 5%, fenilalanina – 4%, arginină -4%, valină – 4%, alanină – 4%, serină – 4%, glicină – 3%, teronină – 3%, isoleucină -3%, prolină- 3%, triptofan – 1%, cistină – 1%, tirosină -1%, metonină – 1%),

 

Acizi Graşi(acid palmitic -30%, omega 6- acid linoleic – 14%, omega 3 – acid linoleic – 8%, acid oleic – 7%, acid palmitoleic- 3%, acid steraic – 2%, acid lauric – 1%, acid miristic – 1%, acid capric –

 

Coloranţi (galben-portocaliu – E101 riboflavină, galben-maroniu- E160a),

 

Arome (hexanoat etilic, butanoat etilic, acetat pentil), E1510, agent natural de maturaţie (gaz etan).