STUDIU: Volumul total al investiţiilor de pe piaţa imobiliară din România a fost de 566,9 milioane de euro în prima jumătate a anului, de peste două ori mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

0

”Volumul total al investiţiilor de pe piaţa imobiliară din România a fost de 566,9 milioane de euro în primele şase luni din 2022, din care 476,9 milioane de euro în ultimele trei luni”, potrivit unui studiu realizat de compania Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Comparativ, anul trecut, în primele două trimestre s-au tranzacţionat în total active imobiliare de 194 milioane de euro.

Domeniul de retail a atras cele mai multe investiţii în 2022, în total de 249,7 milioane de euro. Printre activele tranzacţionate se numără centrul comercial Cora, din Cluj-Napoca şi întregul portofoliu Value Center, care include parcurile de retail DN 1 Value Center, de lângă Bucureşti, dar şi Dâmboviţa Mall, din Târgovişte şi alte spaţii comerciale din Zălău, Ploieşti, Sfântu Gheorghe şi Bârlad.

Pe locul doi, în topul domeniilor în care s-a investit, se află segmentul de birouri, cu tranzacţii care au totalizat 220,3 milioane de euro.

“Investitorii actuali sunt în cea mai mare parte companii specializate, precum S Immo, Hagag, Indotek, MAS RE, Arcona Property Fund. 69% din valoarea totală investită în Real Estate în această perioadă a venit de la companii tip REIT (Real Estate Investment Trust), companii de profil care deţin, operează sau finanţează active imobiliare care produc venituri. Cea mai mare sumă plătită pentru un singur activ imobiliar din România în 2022 s-a dat pentru proiectul de birouri Expo Business Park, din Bucureşti. Există însă premise ca această sumă să fie depăşită până la finalul anului, într-o tranzacţie care ar viza tot un proiect nou de birouri“, declară Nicolae Ciobanu, managing partner – Head of Advisory Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Printre clădirile de birouri tranzacţionate în acest an se află Expo Business Park, One Victoriei Center, Băneasa Business Center şi Record Park Offices.

Pe locul trei ca valoare a investiţiilor se află domeniul industrial, cu un total de 54,5 milioane de euro, în două tranzacţii.

Domeniul hotelier, aflat pe locul patru, este însă în creştere, în ultimele trei luni realizându-se cinci mari tranzacţii, care au totalizat 38,9 milioane de euro.

În trimestrul doi din 2022, în Bucureşti s-au dat în folosinţă două clădiri de birouri moderne, AFI Tech Phase 2, cu o suprafaţă totală de 25.000 mp şi Arghezi 21, cu o suprafaţă de 5.700 mp.

Stocul modern de spaţii de birouri se ridică astfel la o suprafaţă totală de 4.077.955 mp, la începutul lunii iulie 2022, potrivit monitorizării Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate.

Până la finalul anului se va mai livra doar o clădire de birouri, One Cotroceni Phase 2, cu o suprafaţă totală de 28.841 mp.

Anunţarea fazei a doua a proiectului Timpuri Noi Square, cu un total de 50.000 mp, aduce o schimbare în pipeline, a stocului de spaţii noi, livrarea este însă estimată tocmai pentru anul 2025.

Fortim Trusted Advisors, membră a Alianţei BNP Paribas Real Estate în România, este o companie de consultanţă imobiliară fondată în anul 2002 şi din decembrie 2020 este controlată de către Costin Nistor, Bogdan Cange şi Nicolae Ciobanu. Compania oferă servicii de consultanţă imobiliară pe segmentul de birouri, retail, industrial & logistică, evaluări, capital markets, research, dar şi servicii de Property Management şi Project Management. Pe zona de Property Management compania are in administrare peste 115.000 mp de spatii de birouri, retail şi spaţii industriale.

Printre cei mai importanţi clienţi recurenţi ai Fortim Trusted Advisors se numără Morgan Stanley, Add Value Management, Indotek, Kesz şi First Property Asset Management. De asemenea, pe segmentul de birouri compania s-a ocupat de tranzacţionarea de spaţii pentru Reckit Benkiser, Renault, Fortech, Grohe, Credius, OLX Group, Multinode Network, AHI Carrier, AVL, UMT Software, Future Electronics, The Home sau Bioderma.