SUA cer Deutsche Bank să plătească o amendă de 14 miliarde de dolari

0

Suma solicitată de DoJ, care cel mai probabil va face obiectul mai multor luni de negocieri, este mult mai mare decât se aşteptau Deutsche Bank şi investitorii.

Într-un comunicat de presă difuzat joi seara, Deutsche Bank a subliniat că nu are intenţia de a achita această sumă.

‘Negocierile abia au început. Banca se aşteaptă ca negocierile să conducă la un rezultat similar cu cel al altor bănci care au soluţionat litigii similare la sume semnificativ mai mici’, a precizat banca germană.

Vânzarea de titluri de valoare garantate cu credite ipotecare (MBS) a jucat un rol semnificativ în declanşarea crizei financiare din 2008. Băncile din SUA au făcut obiectul mai multor investigaţii, ca urmare a acuzaţiilor potrivit cărora au acordat credite ipotecare unor debitori care nu întruneau toate condiţiile, iar ulterior au vândut aceste credite sub forma unor investiţii sigure.

Mai multe bănci au ajuns la înţelegeri cu autorităţile americane pentru a pune capăt anchetelor privind vânzarea de MBS-uri. De exemplu, în luna aprilie a acestui an, banca americană Goldmann Sachs a acceptat să plătească o amendă de 5,06 miliarde de dolari pentru a soluţiona o anchetă similară.

Suma de 14 miliarde de dolari cerută Deutsche Bank ar reprezenta cea mai importantă amendă aplicată vreodată unei bănci străine în SUA, depăşind-o cu mult pe cea de 8,9 miliarde de dolari aplicată în 2014 grupului francez BNP Paribas pentru încălcarea embargourilor americane.

Cu prilejul publicării rezultatelor financiare pe trimestrul al doilea, Deutsche Bank a anunţat că a pus deoparte suma de 5,5 miliarde de euro pentru a soluţiona litigiile în curs. Pe baza cotaţiei înregistrată joi seara de acţiunile Deutsche Bank la bursa de la Frankfurt, cea mai mare bancă germană avea o capitalizare bursieră de peste 18 milliarde de euro. AGERPRES