SUA nu renunță la vizele pentru români. Explicațiile ministrului de Externe

0

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu susține că vizele pentru SUA sunt menţinute din cauza ratei mari de refuz.

Ministrul anunță că în acest sens autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Washington intenționează să inițieze o campanie de informare astfel încât cei care nu îndeplinesc condiţiile să nu mai aplice, scăzând astfel rata refuzului.

SUA are o legislație adoptată de Congresul American și executivul nu poate face modificări

Românii intră în continuare în categoria cetăţenilor care au nevoie de viză pentru a călători în Statele Unite ale Americii din cauza unei legislaţii adoptate de Congresul American, iar în aceste codiţii executivul SUA nu are „marjă de manevră” în privinţa modificărilor, explică Aurescu.

Citește și: Asistența socială, regândită de guvern. Se pregătesc noi servicii pentru familiile vulnerabile

„Este, până la urmă, rezultatul unei legislaţii americane, care este destul de strictă şi care prevede o serie de condiţii. Noi am îndeplinit toate aceste condiţii prevăzute de legislaţia americană, cu excepţia condiţiei care se referă la rata refuz. Plafonul ratei de refuz prevăzut de legislaţia americană – adică transpus în procente numărul de vize care nu sunt acordate atunci când se fac aplicaţii pentru aceste vize de scurtă şedere în Statele Unite – plafonul acesta este de trei la sută din numărul total de solicitări. În momentul de faţă, noi nu suntem la acest plafon. În momentul de faţă suntem în jur de 9-10 la sută, or, această situaţie nu este imputabilă nici autorităţilor române, nici autorităţilor americane, ci se referă exact la situaţia neîndeplinirii condiţiilor de către cetăţenii români, fiecare în parte, care aplică pentru a obţine viză”, a afirmat Bogdan Aurescu la Prima TV.

Ministrul de Externe a discutat subiectul vizelor cu oficiali americani

„Atunci, dacă fiecare cetăţean român ştie exact dacă se încadrează sau nu în aceşti parametri, ştie să nu facă o astfel de cerere dacă ea nu are şanse să fie acceptată şi în felul acesta procentul de refuz va scădea”, a explicat ministrul.

Citește și: A treia doză de vaccin este necesară pentru a ne proteja de noile mutații ale virusului

Aurescu a mai explicat că, de-a lungul discuţiilor cu oficiali americani, au fost luate în discuţie posibilitatea de exceptare de la rata de 3% sau varianta în care să se poată admite intrarea cetăţenilor unui stat puternic aliat, partener strategic important al SUA, însă aceste iniţiative „nu au avut foarte mult succes în Congres”, iar după schimbarea legislativului american, nu au fost păstrate ca iniţiative pe agenda Congresului.