SUA se apropie rapid de default: nu s-a ajuns încă la un acord privind limita de îndatorare

0

Sfârşitul săptămânii a trecut fără un acord asupra ridicării plafonului de îndatorare a guvernului SUA şi jocul politic dintre cele două partide americane va continua şi în această săptămână, în timp ce ameninţarea defaultului şi pierderea ratingului AAA al SUA se apropie cu viteză. Deşi în continuare se consideră că şansele de a se ajunge la un acord sunt încă ridicate, perspectiva defaultului este mai prezentă decât era săptămâna trecută, potrivit Reuters.

 

Investitorii au reacţionat la vestea că nu există nicio veste şi au început să vândă dolari contra valutelor considerate mai sigure. Dolarul american a pierdut 1,64% faţă de francul elveţian şi 0,34% faţă de yenul japonez. În timp ce cotaţiile futures ale indicelui Dow Jones au pierdut 0,71% şi cele ale S&P 500 0,81%, aurul a bătut un nou record la 1.623 de dolari/uncie.

 

Însă estimările sunt că bursa se va prăbuşi în cazul în care pe 2 august nu va exista un acord care să permită Trezoreriei să împrumute mai mulţi bani pentru a ridica limita de îndatorare. Mai mult, cei de la SocGen estimează că economia americană ar putea intra în recesiune fără un acord, cu o prăbuşire de 10% în lunile care au mai rămas din 2011.

 

Democraţii urmăresc creşterea limitei de îndatorare de la 14.300 de miliarde de dolari, cât este în prezent, cu încă 2.700 miliarde de dolari, bani care să acopere cheltuielile guvernului până la alegerile din noiembrie 2012, reducerile de cheltuieli urmând să fie făcute după această dată. De cealaltă parte, republicanii vor să vadă tăieri semnificative ale deficitului (care bate spre 11% din PIB în acest an), fără de care nu vor vota un acord în Cameră, acolo unde deţin majoritatea. Republicanul John Boehner, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, ar vrea ca limita de îndatorare să fie ridicată în trepte, evitând astfel defaultul, până când reducerile de cheltuieli vor fi aprobate, înainte de alegerile de anul viitor.

 

Chiar dacă reuşesc să evite defaultul, americanii şi-ar putea pierde ratingul AAA dacă nu iau măsurile necesare pentru a reduce deficitul. În fine, Ron Paul, care vrea să candideze din partea republicanilor la alegerile prezidenţiale din 2012, scrie într-un editorial pe site-ul Bloomberg că defaultul este în cele din urmă inevitabil pentru SUA, şi acesta ar fi mai puţin dureros dacă s-ar petrece acum.