Suntem în topul fericirii! Austria, România și Polonia, în topul celor mai fericite națiuni din UE

0

Potrivit unui studiu recent ce măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, Austria conduce în „topul” celor mai fericite națiuni din Uniunea Europeană, urmată de Polonia și România. În mod paradoxal, deși este una dintre cele mai dezvoltate națiuni din UE și chiar din lume, Germania se află la coada clasamentului.

Anual, Eurostat măsoară satisfacția vieții în fiecare stat membru, iar rezultatele indică faptul că bogăția unei țări nu este neapărat corelată cu gradul de fericire al locuitorilor săi.

Desigur, Austria, o țară cu o economie robustă, a ocupat în mod consistent prima poziție, cu un scor mediu de fericire de 8.

Surprinzător, România și Polonia, țări mai sărace economic, s-au clasat, de asemenea, în partea superioară a clasamentului, sugerând că alți factori, precum educația și relațiile familiale, ar putea influența mai mult nivelul de fericire.

În opoziție, Germania, cu una dintre cele mai puternice economii din UE, a înregistrat o scădere în nivelul de fericire, coborând de la 7,1 în 2021 la 6,5 în prezent. Stagnarea economică, tensiunile legate de conflictele internaționale și imigrația au fost identificate ca posibile cauze ale acestei scăderi, cu 20% dintre germani descriși ca fiind copleșiți de anxietate

Studiul indică că, în general, vârsta, educația, situația financiară și locul de trai pot influența nivelul de fericire al indivizilor. De exemplu, majoritatea țărilor au arătat că persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani sunt mai fericite decât cele de peste 65 de ani. De asemenea, se observă că securitatea financiară și nivelul de educație sunt factori importanți în determinarea fericirii.

În Malta, Austria, Finlanda, Țările de Jos, Belgia, Irlanda, Suedia, Danemarca și Luxemburg, oamenii din zonele rurale s-au declarat puțin mai fericiți, cu 0,2 puncte sau mai mult.

Cu toate acestea, în Bulgaria, România, Lituania, Slovacia, Portugalia, Ungaria, Croația, Cipru, Germania și Slovenia, locuitorii de la oraș s-au declarat mai mulțumiți de viață. Gospodăriile cu copii sunt cel mai fericite, în timp ce gospodăriile cu o singură persoană sunt cel mai puțin fericite. Acest lucru este caracteristic Europei, deoarece cercetările efectuate pe alte continente au descoperit contrariul.

Aceasta este o tendință pe care Europa o poate urma în viitorul apropiat. Între 2018 și 2022, satisfacția vieții a scăzut cel mai mult, -0,3 puncte, pentru gospodăriile cu copii în întreținere. Când vine vorba de sex, există foarte puține diferențe. Bărbații au fost ceva mai puțin fericiți între 2018 și 2022 decât femeile, dar ambele sexe sunt încă în medie de 7,1 puncte la nivelul UE, potrivit Euronews.com.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.