SuperMUC, calculatorul-minune al Europei

0

Noul calculator de mare viteză de la centrul de procesare a datelor din Leibniz este cel mai rapid computer din Europa şi al patrulea cel mai rapid din lume, arată The Money Channel. Centrul din Garching a trebuit să-şi dubleze suprafaţa pentru a putea găzdui uriaşul super-computer, pentru care au fost instalaţi peste 240 de kilometri de cabluri.

 

Minunea tehnologică a fost pusă, oficial, în funcţiune de ministrul german al Educaţiei, care consideră că noua inteligenţă artificială îşi va aduce o contribuţie majoră la progresul ştiinţei pe vechiul continent european.

 

„E o zi bună pentru ştiinţă în Europa, pentru că acest computer de mare viteză din Munchen, la fel ca şi cel din Stuttgart, este disponibil nu numai pentru oamenii de ştiinţă din Germania, dar şi pentru savanţii din întreaga Europă. Viteza mare de calcul este una dintre „cheile” procesului de inovaţie”, a declarat Annette Schavan, ministrul german al Educaţiei.

 

Chiar şi acest computer cu o imensă viteză de calcul va deveni învechit peste cinci ani. Asta, deşi are 155.000 de motoare de calcul care realizează o viteză de procesare a informaţiilor de o mie de trilioane de operaţii pe secundă. Numai memoria centrală a calculatorului are 330 de terabaiţi (terabytes). SuperMUC este un fel de „făt-frumos” din Silicon, care calculează într-o zi cât alte super-computere într-un an.

 

„Dacă vrei să faci un calcul care i-ar fi luat un an unui calculator mai vechi, acum îl poţi face într-o zi sau două. Asta înseamnă că studii care ar fi fost imposibil de făcut înainte, au devenit o banalitate graţie acestui calculator de mare viteză”, a spus Ingmar Meijer, expert în super-calculatoare.

 

Dar SuperMUC nu se distinge numai prin enorma sa capacitate de calcul. Chiar şi sistemul de răcire al calculatorului constituie o inovaţie, căci foloseşte apă caldă în loc de aer pentru a menţine zeci de mii de microprocesoare la temperatura optimă de funcţionare. Inspirat de circulaţia sanguină, acest sistem este de 10 ori mai compact şi consumă cu 40 la sută mai puţină energie decât un sistem care ar asigura răcirea calculatorului cu aer.