Superstarurile social media. Golurile unei ligi închise

Superstarurile fotbalului, fie ele la zenit sau la amurg, au un nou teren de joacă. Deși virtuale, platformele sociale produc bani cât se poate de reali. Cristiano Ronaldo a fost cel mai prolific în ajun de Black Friday, cu cea mai mare creștere a urmăritorilor într-o singură lună. Deși fotbalul mare este în mod neoficial o ligă închisă, ierarhia primilor 10 jucători din social media oferă și apariții exotice. Nu atât prin numele lor, cât mai ales prin competițiile pe care le reprezintă.

Cristiano Ronaldo a câștigat peste 4 milioane de urmăritori în luna octombrie, potrivit footballbenchmark.com. Creșterea este de două ori mai mare decât a vedetei de pe locul secund, David Beckham. Becks a revenit în atenția generală odată cu documentarul care îi poartă numele, pe una dintre cunoscutele platforme de streaming. Dintre cei retrași, nu lipsesc nici Zlatan Ibrahimovic sau Ronaldinho.

Un regat pentru o postare
Deși nu se mai află în atenția Champions League, Messi vine cu o creștere de aproape 2 milioane de fani și îl urmează pe Ronaldo în clasamentul fotbaliștilor activi. Celebrul CR 7 are 612 milioane de urmăritori pe Instagram, unde încasează suma record de peste 3,2 milioane de dolari pentru fiecare postare sponsorizată, conform cnn.com. Relocat în patria Instagramului și revitalizat la Inter Miami, Leo Messi primește și el 2,6 milioane pentru fiecare postare.

În marele joc al click-urilor intră și vedetele Realului, Jude Bellingham, Vinicius Junior și Toni Kroos. Însă în privința șanselor pentru ocuparea primei poziții, ei se văd nevoiți să mai aștepte. Probabil, mult timp de acum înainte.

Soft Power Saudi Pro League
În ansamblu totuși, cea mai exotică apariție în Top 10 poate fi considerată cea a vedetelor din Saudi Pro League. Neymar, Benzema și din nou Ronaldo. Numele nu sunt deloc surprizătoare. În schimb numele echipelor lor, sunt. Al-Nassr, Al-Hilal și Al Ittihad. Ceea ce însemnă că strategia soft power a Arabiei Saudite este mult mai profundă decât am putea crede. Chiar dacă la meciurile din Saudi Pro League, asistența pe stadioane este comparabilă cu cea din Superligă, iar fotbalistii consacrați resimt din plin lipsa publicului. Poate doar Ciprian Tătărușanu, învins de trei ori de Karim Benzema în cea mai recentă confruntare din Saudi Pro League, Al Ittihad – Abha, scor 4-2, se simte ca acasă.

Audiențe, click-uri și like-uri
Benzema are 76 de milioane de fani pe Instagram. Tătărușanu, 76 de mii. De fapt, fotbalistul român cu cei mai mulți urmăritori pe Instagram, rămâne Olimpiu Moruțan, cu 410.000 de fani. Ceva mai mult decât campionul mondial, David Popovici. Însă aproximativ de patru ori mai mult decât cea mai valoroasă handbalistă a lumii, Cristina Neagu. Ce-i drept, cel puțin pentru unii dintre noi, campioana Instagramului rămâne Simona Halep, cu aproape 2 milioane de fani. În pofida controverselor din ultima perioadă. Sau poate tocmai de aceea.

În lungul drum către monetizarea prezenței pe social media contează desigur performanțele, popularitatea sportului respectiv și propria carismă. Abilitatea folosirii acestor particularități, reunite sub un brand diferit, este o strategie cu atât mai lucrativă. Cazul Saudi Pro League este relevant. E strategia prin care fotbaliștii devin simpli agenți publicitari. Ce-i drept, într-o tranzacție foarte profitabilă, având în vedere salariile colosale.

Însă cu adevărat intersant este a privi și mai în profunzime. Acolo unde mai există o categorie de agenți publicitari. Cei care locuiesc nevăzuți în lumea de audiențe, click-uri și like-uri, spre grandoarea fotbalului mare. Și asta, chiar dacă pentru ei, fotbalul adevărat este în mod neoficial, o liga închisă, și oricum, inaccesibilă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed