Sute de persoane s-au înghesuit pentru înregistrarea maşinilor fără plata taxei de primă înmatriculare

0

Pentru a fi siguri că îşi vor depune dosarele în cursul zilei de vineri, oamenii au întocmit liste de aşteptare, iar jandarmii au restricţionat şi monitorizat accesul persoanelor în instituţie, la un moment dat existând chiar îmbrânceli, vociferări şi nemulţumiri, însă fără să se înregistreze incidente majore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

„Ne-am îmbrâncit azi (n.r. – vineri), dar era normal, doar e ultima zi în care mai putem face acest lucru. Am aşteptat până în ultima zi din cauza lipsei timpului necesar care să-mi permită să vin în timpul anului la ghişeu. Dar nu am vrut să intru dator la stat în noul an şi nici în neregulă”, a declarat un şofer.

 

Funcţionarii de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş au primit în ultimele două zile 1.500 de dosare, programul de lucru fiind prelungit până la ora 22:00, iar vineri autorităţile locale se aşteaptă la un număr şi mai mare de solicitanţi.

 

„Numărul salariaţilor a fost suplimentat, iar din cauza volumului mare de cereri de înmatriculare programul de lucru se va desfăşura până când şi ultimul document va ajunge la ghişeu”, a declarat prefectul judeţului Argeş, Cristian Soare.

 

La ora transmiterii acestei ştiri, numărul celor aşezaţi la coada la ghişeele Serviciului de Înmatriculări Argeş este mare, dar nu sunt semnalate incidente.

 

Peste 400 de persoane s-au înghesuit şi joi la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Argeş pentru a-şi înscrie autovehiculele, nefiind înregistrate incidente.

 

„Ne aşteptam să fie aşa, aşa a fost şi anul trecut, oamenii vor să intre în legalitate, numărul funcţionarilor a fost suplimentat pentru a face faţă sutelor de cereri, programul de lucru a fost prelungit, nu sunt probleme deosebite”, a declarat comisarul şef Emil Angheloiu, şef de serviciu.

 

Premierul Victor Ponta a asigurat că Guvernul va reglementa în prima şedinţă de anul viitor situaţia taxei auto, precizând că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul.

 

„A fost suspendatã taxa până la 31 decembrie, iar pe 3 ianuarie – practic pe 1 şi pe 2 bănuiesc că nu înmatriculează nimeni nicio maşină – pe 3 ianuarie doamna Plumb îmi aduce noua formă a taxei, care nu e o taxă de primă înmatriculare, ci taxă de mediu care se referă în principal la modul în care o maşină, un autoturism, poluează sau nu; o taxă de mediu exact în sensul a ceea ce discutasem cu Comisia Europeană. Partea proastă este însă că anul acesta, 2012, iar s-au dublat înmatriculările de maşini poluante aduse din străinătate, ceea ce nu e totuşi ideea pentru care facem o taxă de mediu”, a spus Ponta la RTV.

 

Taxa de primă vânzare auto, suspendată de fostul Guvern doar până la începutul anului viitor, va fi din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie.

 

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Mediului, Rovana Plumb, să prezinte Guvernului o informare pe această temă în prima sau a doua şedinţă de anul viitor, a anunţat, joi, vicepremierul Liviu Dragnea.

 

Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

 

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

 

În luna octombrie, premierul Victor Ponta a anunţat că sistemul de taxare a proprietarilor de autovehicule va fi modificat începând cu anul viitor, prin înlocuirea actualei taxe de primă înmatriculare cu o taxă de mediu, calculată în funcţie de nivelul de poluare, dar care să nu fie mai mare decât preţul autoturismului.

 

Citeşte şi

Programul Serviciului Permise de Conducere, prelungit vineri până la ora 19,30 din cauza aglomeraţiei