Tănăsescu, FMI: Luna viitoare aflaţi dacă vă cresc şi taxele (VIDEO)

În cazul în care Guvernul va eşua în aplicarea măsurilor din înţelegere, a explicat Tănăsescu, subiectul nu va fi luat în discuţie în cadrul boardului, iar misiunea FMI se va întoarce în România pentru noi evaluări şi noi măsuri, care ar putea lua în calcul creşterea fiscalităţii.

„Este subliniat în proiectul scrisorii de intenţie că dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla în următoarele şase săptămâni, vor fi necesare măsuri care să conducă la un deficit de 6,8%. Până la sfârşitul lunii iunie, în jurul datei de 27, aceste lucruri trebuie puse în practică şi dacă nu, nu se va discuta în board. Atunci va însemna o amânare. Şi căutare de alternative: o creştere a TVA sau a cotei unice cu plusuri şi minusuri. (…) Este limpede că astăzi, a creşte taxarea, sub forma cotei unice, sau a sistemuui progresiv este cea mai proastă soluţie, dar dacă aceste măsuri nu vor produce efecte in şase săptămâni, probabil acesta va trebui implementat.”, a declarat Tănăsescu.

Reprezentantul România la FMI a adăugat că, deşi măsura luată de Guvern de scădere a salariilor şi pensiilor este una dură, „fără precedent”, aceasta nu va avea efect fără alte măsuri suplimentare.

“Dacă această măsură nu este acompaniată de măsuri de combatere a evaziunii fiscale, de un program de investiţii transparente, care să permită să vedem unde se duc banii, unde este risipă de bani publici, probabil că vom avea un eşec”, a mai spus Tănăsescu.

El şi-a exprimat încrederea că pachetul de măsuri pe care România a decis să le ia vor fi puse în practică şi că nu vor avea loc alte negocieri.

“În momentul de faţă, angajamentul care a fost luat de Guvern a fost unul ferm, că sunt orientaţi spre atingerea ţintelor de deficit în 2010, pentru a putea avea o finanţare corectă şi coerentă. Nu cred că va fi cazul unei renegocieri. Niciodată FMI nu şi-a pierdut încredera în România. Atât FMI şi Comisia au fost parteneri. Marea nemulţumire a fost legată de lipsa unor strategii”, a adăugat Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI a menţionat că aceasta a fost cea mai complexă, delicată şi grea revizuire a programului României cu FMI, pe fondul contextului economic regional, afectat de criză.

“Factorii care au influenţat România sunt deteriorarea economiei europene. Asistăm la o revenire foarte grea a economiei Europei, în special a Europeri Centrale şi de Est. Asistăm la o presiune.enormă asupra euro. Ştim ce s-a întâmplat cu Grecia, ştim în cesituaţie se află Portugalia şi Spania. Economia României e vine în raport cu cea europeană, de aceea şi situaţia din România”, a explicat Tănăsescu.

Preşedintele Băsescu a declarat, săptămâna trecută, că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că începând de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o reducere a pensiilor cu 15%, dar şi tăierea drastică a unor subvenţii. Aceste măsuri vizează reducerea deficitului bugetar la ţinta convenită cu FMI, de 6,8% din PIB.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed