Tănăsescu: Scrisoarea de intenţie este aproape încheiată

0

Fostul ministru de finanţe a precizat că noul acord se va axa pe aspecte structurale, pe probleme privind companiile de stat care înregistrează pierderi, pe situaţia de pe piaţa muncii şi pe consolidarea fiscală şi stabilitatea financiară.

 

Conform declaraţiei reprezentantului României la FMI, este puţin probabil să mai fie necesară o nouă întâlnire între misiunea FMI condusă de Jeffrey Franks şi oficialii BNR, în următoarele zile misiunea FMI urmând „să se axeze mai mult pe componenta fiscală şi structurală”.

 

Mihai Tănăsescu a mai precizat că „scrisoarea de intenţie a fost parcursă şi urmează să fie finalizată, iar în cazul în care ea va fi acceptată va fi făcută publică în perioada următoare”.

 

La intrarea la discuţiile de vineri cu conducerea BNR, Mihai Tănăsescu a spus că „în mod categoric România nu trebuie să-şi facă probleme în ceea ce priveşte eliberarea ultimei tranşe, deoarece progresele făcute de autorităţi sunt foarte bune”.

 

Reprezentantul României la FMI a mai precizat că România „este pe un drum de restabilire, urmând ca în 2011 să înregistreze o creştere de 1,5 la sută şi chiar mai mult”, iar taxele şi impozitele nu vor creşte în perioada următoare deoarece FMI „doreşte stabilitate financiară”.

 

O misiune a Fondului Monetar Monetar Internaţional (FMI), condusă de Jeffrey Franks, se află la Bucureşti din 25 ianuarie până pe 8 februarie 2011, pentru a şaptea evaluare din cadrul Acordului Stand-By. Vizita misiunii FMI are loc împreună cu cele ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.

 

România a încasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui împrumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adaugă cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un împrumut de 5 miliarde de euro, precum şi 300 de milioane de euro, dintr-un împrumut total de un miliard de euro de la Banca Mondială, alte 300 de milioane urmând a fi eliberaţi în scurt timp, după aprobarea dată de Board-ul BM, în data de 20 ianuarie 2011.

 

Cea mai recentă tranşă din împrumutul de la FMI, în valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordată României pe data de 7 ianuarie 2011.

 

Pachetul total de sprijin pentru România, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finanţatori mondiali, se ridică, la 20 de miliarde de euro.