Tanczos (UDMR): O regiune de dezvoltare care să se bazeze pe Ţinutul Secuiesc va fi soluţia ideală

0

Aproximativ 350 de persoane au participat, luni, la Siculeni, la comemorarea secuilor ucişi în 1764 de trupele imperiale habsburgice. La manifestare au participat, alături de reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene, parlamentarii Tanczos Barna, Antal Istvan şi Korodi Attila, precum şi europarlamentarul Sogor Csaba.

 

Senatorul UDMR Tanczos Barna a afirmat, în cadrul alocuţiunii susţinute în faţa monumentului ridicat în memoria martirilor, că reforma administrativă pe care a încercat să o impună Imperiul Habsburgic în urmă cu 250 de ani seamănă cu reforma administrativă „care se pregăteşte în România” şi că asimilarea forţată a unei minorităţi poate să ducă la evenimente nedorite.

 

„Reforma administrativă de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, încercată de Imperiul Habsburgic împotriva Ţinutului Secuiesc, acum 250 de ani, seamănă foarte mult cu reforma administrativă care se pregăteşte în România. Asimilarea forţată, reforma administrativă făcută cu intenţie împotriva unei minorităţi poate să ducă la evenimente nedorite”, a spus Tanczos.

 

Senatorul UDMR şi-a exprimat convingerea că politicienii actuali „vor fi suficient de înţelepţi” să nu creeze evenimente nedorite în România prin reforma administrativă şi prin modificarea Constituţiei, garantând drepturile obţinute până în prezent de minoritatea maghiară.

 

El a afirmat că „actuala regionalizare este una forţată”, întrucât „regiunile de dezvoltare actuale nu sunt bazate pe coeziune istorică, economică, socială, culurală” şi, din punctul acesta de vedere, crede că „o euroregiune, o regiune de dezvoltare care să se bazeze pe Ţinutul Secuiesc, pe judeţele Harghita, Covasna şi o parte din Mureş, va fi soluţia ideală din toate punctele de vedere”.

 

La rândul său, deputatul Antal Istvan a declarat că drepturile secuimii, apărate cu preţul vieţii de martirii care s-au opus habsburgilor şi pe care comunitatea maghiară le-a recâştigat după Revoluţia din 1989, trebuie păstrate, întrucât „Ţara Secuilor a existat şi va exista nu numai în visele noastre, ci şi în realitate”.

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a susţinut afirmaţiile antevorbitorilor, adăugând că secuii nu renunţă la obţinerea autonomiei.