Țara europeană cu foarte puține restricții recunoaște că a eșuat

0

Suedia, unde restrictiile pentru incetinirea noului tip de coronavirus sunt mai suple decat in alte state din Europa, recunoaste astazi ca a esuat in a-si proteja batranii. Dintre cele circa 3.200 de decese inregistrate in Suedia de la inceputul epidemiei, aproape jumatate au avut loc in caminele pentru varstnici, informeaza duminica AFP.

In ultimele saptamani, mass-media locale au revenit asupra conditiilor de munca din azilurile de batrani, afectate de penuria de mijloace de protectie. Afectate in asemenea masura incat unele au preferat sa nu mai functioneze, iar altele au inregistrat o lipsa acuta de personal.

Potrivit unor marturii, unii seniori au fost de asemenea contaminati in timpul spitalizarii lor pentru alte tratamente, apoi trimisi in aziluri unde au raspandit virusul.

Suedia a sustinut ca a facut din protejarea persoanelor de peste 70 de ani o prioritate, insa, la 28 aprilie, 90% dintre victimele coronavirusului in aceasta tara aveau cel putin 70 de ani.

„Nu am reusit sa ne protejam batranii (…). Este un esec pentru intreaga noastra societate. Trebuie sa tragem invataminte din asta, aceasta pandemie nu s-a incheiat inca”, a declarat la televiziunea publica suedeza ministrul sanatatii si problemelor sociale Lena Hallengren.

In fata crizei sanitare, Suedia a mentinut deschise scolile, cafenelele si restaurantele. Autoritatile ii indeamna pe cetateni sa-si asume responsabilitatile si sa urmeze recomandarile autoritatilor sanitare.

La fel ca tarile nordice vecine, Suedia a interzis vizitele in azilurile de batrani de la sfarsitul lui martie, insa a inregistrat aici mult mai multe decese.

Spre deosebire de Finlanda sau Norvegia, in Suedia caminele de batrani sunt adesea imense complexuri cu sute de rezidenti, dintre care multi cu o stare de sanatate proasta si sunt dependenti. Acestia constituie „un grup foarte vulnerabil”, potrivit lui Henrik Lysell de la Consiliul sanatatii si protectiei sociale.