Taxa de intrare în Veneția intră în vigoare

Este o premieră. Începând de joi, 25 aprilie, turiștii de o zi vor trebui să prezinte un bilet pentru a intra în Veneția, într-o măsură prin care orașul speră să oprească valul de turism de masă. Noul permis, sub forma unui cod QR achiziționat online pentru o taxă unică de 5 euro, trebuie prezentat la principalele puncte de intrare în Serenissima. În ciuda prețului redus și a faptului că nu există o limită superioară a numărului de vizitatori, Veneția speră să descurajeze unii turiști să se înghesuie pe străzile sale înguste și pe podurile care traversează canalele în zilele cele mai aglomerate, scrie Le Figaro.

„Calendarul începe pe 25 aprilie (o zi de sărbătoare în Italia, n.r.), urmată de aproape fiecare weekend din mai până în iulie”, a explicat Luigi Brugnaro, care a promis „controale foarte blânde”, „la întâmplare” și „fără cozi”. Experimentul va fi monitorizat îndeaproape de marile orașe turistice care se confruntă cu aceleași probleme. Pentru Isabelle Kahna, fondatoarea agenției Les Ailes de Venise, care promovează călătoriile mai durabile, „nu va exista cu siguranță niciun impact imediat asupra numărului de turiști zilnici”. Ea arată cu degetul spre o „măsură de fațadă” și amintește că „de ani de zile statul italian este acuzat că permite modificări ireversibile ale orașului”. Cu toate acestea, ea recunoaște că măsura „contribuie la schimbarea modului în care oamenii se gândesc la o excursie la Veneția”.

Veneția, renumită în întreaga lume pentru monumentele, operele de artă, podurile și canalele sale, este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO din 1987. În septembrie 2023, orașul a scăpat la limită de a fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO în pericol. Experții au considerat că această bijuterie era amenințată de turismul excesiv și de încălzirea globală, din cauza măsurilor „insuficiente” luate de Italia pentru a combate deteriorarea sitului. În perioada de vârf, 100.000 de turiști dorm aici, pe lângă zecile de mii de vizitatori zilnici. Prin comparație, doar aproximativ 50.000 de persoane locuiesc în centrul orașului, care devine din ce în ce mai depopulat. Orașul Dogilor primește o medie de 30 de milioane de vizitatori în fiecare an, spre marea nemulțumire a venețienilor. Ca răspuns, au fost deja puse în aplicare o serie de măsuri: difuzoarele au fost interzise. Același lucru este valabil și pentru grupurile de mai mult de 25 de persoane în centrul istoric și pe insulele turistice Murano, Burano și Torcello. De asemenea, navele de croazieră gigantice au fost interzise în centrul orașului. Rămâne de văzut dacă această nouă măsură va reduce afluxul de turiști.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed