Telemeaua de Ibănești, singurul produs de acest tip care a primit titlul de Denumire de Origine Protejată

0

Telemeaua de Ibănești se fabrică din laptele obținut de la vacile ce pășunează pe arealul bogat, reprezentat de pășuni cu floră spontană, a celor trei comune: Ibănești, Gurghiu și Hodac. Acestea au înființat, alături de Mirdatod Prod SRL, în anul 2010, o Asociație de Promovare a Produselor Tradiționale de pe Valea Gurghiului. Pentru conservarea brânzei telemea, Asociația folosește apa sărată a unei anume fântâni, veche de sute de ani din localitatea Orșova, comuna Gurghiu, apă care are o concentrație de sare de peste 25%.

Nicu Bumb, directorul fabricii de lactate Ibănești: Tradiția noastră, angajamentul nostru față de ea, reprezintă un adevărat indiciu al fundației solide pe care ne-am construit afacerea. Vorbim despre măiestrie și despre angajamentul nostru față de calitatea produselor, obținute cu rețete strămoșești, dar și cu ajutorul unor procese tehnologice inovative, fără de care nu am putea fi performanți. În industria noastră, inovația devine o adevărată busolă cu ajutorul căreia nu numai că urmărim tendințele, dar le și stabilim. Așadar, un lucru este cert: onorăm trecutul dar nu rămânem legați de el.

Una dintre cele mai mari realizări ale companiei noastre este recunoașterea la nivel european, prin acordarea titlului de Denumire de Origine Protejată a produsului Telemea de Ibănești. A urmat certificarea ca produse montane a Cașcavalului de Ibănești, Smântânii de Ibănești și a Urdei de Ibănești. Iar la sfârșitul lunii noiembrie 2022 am obținut certificarea produselor noastre la nivel mondial.

Produsele noastre cunoscute sub brandul Lactate de Ibănești sunt infuzate de tradiție dar au un fler contemporan, prin care ne asigurăm că rezonează cu consumatorul modern. Abordarea noastră de tip strategic este aceea potrivit căreia prin valorificarea tradiției oferim un sentiment de moștenire, de apartenență, de fiabilitate, astfel încât să putem rămâne pe primele locuri în ierarhia jucătorilor unei piețe în continuă evoluție. Astfel, nu vorbim doar de a supraviețui, ci ne raportăm la verbul a prospera într-o lume în care angajamentul nostru de a găsi echilibrul perfect între tradiție și inovație rămâne de neclintit.

Produsele Lactate de Ibănești sunt realizate în fabrica noastră unde lucrează oameni angajați din comunitățile locale, a căror dezvoltare o sprijinim prin crearea a noi locuri de muncă. Fabrica de la Reghin este o investiție de 9 milioane euro, în care astăzi lucrează 198 de angajați.

Însă scumpirile din lanțul de producție se regăsesc, evident, în produsul finit la raft, unde produsele noastre se întâlnesc cu produse lactate similare care provin din alte țări. Dacă nu vor fi luate urgent măsuri de protecție a industriei, care să diminueze acest impact negativ, probabil că fermierul român va dispărea. Această industrie este, din păcate, una în care creșterea prețurilor are un impact major. Odată cu creșterea prețurilor la energia electrică și a combustibililor, au crescut și prețurile cartoanelor folosite la ambalarea produselor, a etichetelor, a lăzilor de transport etc. Prețul de achiziție a laptelui crește zilnic datorită creșterii prețului furajelor destinate hranei animalelor. E greu să ții pasul.

În acest moment, fabrica lucrează cu lapte produs 100% de către producători locali, dar trebuie să știm faptul că sunt necesari 10,8 litri de lapte pentru obținerea unui kilogram de cașcaval și 8,2 litri lapte pentru obținerea unui kilogram de brânză telemea. Iată de ce, rog consumatorul român să fie patriot și să cumpere produse românești, care au la bază materii prime românești și la care lucrează oameni ai comunităților locale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.