Televiziunea publică a încheiat anul 2008 cu un deficit de 54 milioane lei

0

Veniturile obţinute de SRTv din taxa pentru serviciul public de televiziune au fost, în 2008, de 305,5 milioane lei, cu 3,78% mai mari faţă de anul 2007. Din publicitate, SRTv a încasat, anul trecut, aproape 70 de milioane de lei, cu 6% mai puţin decât în 2007.

Cheltuielile cu personalul ale SRTv în 2008 au fost de peste 191 milioane lei, echivalentul a 31,16% din totalul cheltuielilor de exploatare, faţă de 34,05% în 2007. Printre măsurile de diminuare a cheltuielilor salariale, în raport se menţionează reducerea numărului de ore suplimentare şi "diminuarea altor cheltuieli de natură salarială conform Contractului Colectiv de Muncă", măsuri prin care s-au economisit 315.234 lei şi, respectiv, 1.010.675 de lei.

Potrivit audienţelor medii pe zi în urban, furnizate de GfK România, TVR 1 a fost, anul trecut, pe locul 5, după Pro TV, Antena 1, Acasă TV şi Realitatea TV. Singurele "motoare" care au urcat televiziunea publică, în acelaşi clasament, au fost transmisiunile directe de la Campionatul European de Fotbal şi Olimpiada de la Vară de la Bejing, datorită cărora TVR 1 a fost pe locul 2, şi respectiv, 3, în clasamentul audienţelor pe urban din lunile iunie şi august.

În 2007, TVR 1 se afla, în aceeaşi ierarhie, pe locul 3, cu un rating mediu anual de 1,3 puncte, faţă de cele 0,9 puncte obţinute în 2008.

În 2007, audienţele au fost măsurate de TNS-AGB, iar în 2008 această sarcină a fost preluată de GfK, după câştigarea licitaţiei aferente.

Reprezentanţii televiziunii publice au contestat datele de audienţă furnizate de GfK România în 2008, pe motiv că acestea ar fi scăzut în mod nejustificat. În acest context, TVR a solicitat, la sfârşitul anului trecut, efectuarea unui audit la Serviciului Naţional de Măsurare a Audienţelor TV. "Ni se pare nejustificat ca emisiuni cum sunt Teleenciclopedia şi Viaţa satului, cu o structură stabilă de public, să scadă din punct de vedere al ratingului în doar câteva luni. Sunt informaţii potrivit cărora, în unele gospodării, înainte de instalarea dispozitivelor de măsurare a audienţei, oamenii au fost întrebaţi ce posturi de televiziune preferă", au precizat, pentru NewsIn, surse din televiziunea publică.

De cealaltă parte, reprezentanţii GfK spun că nu au ce să-şi reproşeze în privinţa măsurătorilor pe care le efectuează. "Contractul pentru măsurarea audienţelor este încheiat de noi cu ARMA (n.r. – Asociaţia Română de Măsurare a Audienţelor) pe o durată de patru ani, din 2008 până în 2011. În cadrul ARMA, televiziunea publică este doar un membru şi, de altfel, singurul care a contestat datele de audienţă. Audienţa TVR a scăzut continuu, iar asta nu de acum, ci încă de înainte ca noi să facem măsurători. Referitor la audit, auditorul francez ales de ARMA consideră că serviciul furnizat de noi este în limitele acceptabile din toată lumea, cu marja de eroare de găsit în orice panel din orice ţară", spun, în replică, reprezentanţii GfK România.

Raportul de activitate pe 2008 a fost aprobat, pe 13 aprilie, de Consiliul de Administraţie al SRTv şi a fost depus, pe 15 aprilie, la Parlamentul României.

Sursa:NewsIn