TEODOSIE, cinic de Sf. Andrei: ”Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”

0
TEODOSIE, cinic de Sf. Andrei: ”Dacă acolo este momentul să plece din viața aceasta, pleacă la Dumnezeu”

ÎPS Teodosie a făcut mai multe declarații pentru televiziunea locală Constanța TV, despre pelerinajul care va avea loc luni, la peștera Sfântului Andrei. Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat de moderat dacă nu cumva pierderea unei singure vieți omenești în urma posibilei infectări cu coronavirus la pelerinaj ar fi un preț prea mare plătit pentru ca evenimentul religios să aibă loc.

 

Streinu Cercel a răbufnit. Totul e o ”făcătură”. Adevărul despre numărul cazurilor de COVID

 

 

Răspunsul lui ÎPS Teodosie a fost că dacă cineva moare în urma infectării cu coronavirus la pelerinajul de luni înseamnă că asta a fost voința Lui Dumnezeu, dar măcar pelerinul a ajuns la sărbătoare:

 

 

Secretul lui Marcel Ciolacu. Ce face înainte de fiecare emisiune televizată

 

 

  • ”R: Nu credeți că pierderea unei singure vieți care vine la acest eveniment ar fi prea mult?
    ÎPS Teodosie: Nu, cine vine la această sărbătoare, iar acolo este momentul să plece din viața aceasta, el pleacă la Dumnezeu. Dar a venit la sărbătoare. A venit însetat cu sufletul după Dumnezeu. Noi nu îi chemăm cu forța, îi invităm. Este cuvântul Mântuitorului. Cine voiește, să vină. Niciodată nu se poate substitui casa Bisericii. Biserica e Biserica, iar casa noastră este casa noastră.datoria noastră pentru a veni la acel ce ne-a creștinat este pentru absolut toți. Eu îmi fac datoria de păstor. Este datoria să îi chem pe toți la locul aceata sfânt. De aceea, voi face invitație publică, inclusiv președintelui României, premierului, miniștrilor, dar și parlamentarilor. Cine crede, să vină”, a declarat ÎPS Teodosie pentru Constanța TV.

În timpul emisiunii, ÎPS Teodosie i-a dat o replică primarului Constanței, Vergil Chițac, invocând-o pe mama acestuia după ce edilul a dezaprobat public ideea pelerinajului, spunând că va avea o discuție serioasă cu ÎPS Teodosie.

Arhiepiscopul Tomisului a invocat-o pe mama primarului spunând că ”este o femeie credincioasă care i-a insuflat și dânsului această credință”, dar primarul Chițac ”poate a mai pierdut din ea pe parcurs”. Teodosie a mai spus că lipsa lui este că nu l-a catehezit (că nu l-a instruit religios, n.red.) pe primarul Vergil Chițac:

”El recunoaște că are niște lipsuri și lipsa mea este că nu l-am catehezit. O să am un dialog cu el. Mama lui e o femeie credincioasă și cred că i-a sădit și dânsului această credință, dar poate a mai pierdut din ea pe parcurs. Un om fără credință nu prea îl văd integru. Este adevărat. Știința nu o negăm. Dumnezeu este și al științei. Cine se ghidează după credință, nu exclude știința, ci o include. Un om de știință fără credință este un om îngust. Biserica se întărește oricât s-ar lupta alții cu ea. Cel care luptă împotriva bisericii este ghidat de cel rău. Biserica îl zdrobește pe cel viclean”, a declarat ÎPS Teodosie la televiziunea locală Constanța TV.

Vezi emisiunea integrală pe Constanța TV.

Context

ÎPS Teodosie a transmis o scrisoare deschisă premierului Ludovic Orban, comparând restricțiile din carantina COVID-19 cu evenimentele din Timișoara, din decembrie 1989.

Și primarul Constanței, Vergil Chițac, a transmis, miercuri seară, la B1 TV, că va avea ”o discuție serioasă” cu ÎPS Teodosie referitor la refuzul acestuia de a renunța la pelerinajul organizat de ziua Sfântului Andrei și că, din punctul lui de vedere, regulile trebuie respectate.

Tot miercuri, Tribunalul Constanța a respins cererea Arhiepiscopului Teodosie al Tomisului de anulare a deciziei prin care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a interzis organizarea unui pelerinaj religios cu ocazia sărbătoririi Sfântului Andrei (30 noiembrie).

Arhiepiscopul Teodosie Snagoveanul s-a remarcat pe durata pandemiei ca un contestatar al regulilor stabilite atât de autorități, cât și de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe. Spre exemplu, el a repetat slujba de Înviere.

Județul Constanța a ajuns la cea mai mare incidență de infectare cu COVID-19 din țară, deși reședința și mai multe localități se află în carantină de peste 10 zile.