Toată lumea trebuie să muncească. PSD-ul trimite toți românii LA MUNCĂ și promite salarii mari

Creşterea veniturilor salariale prin reducerea impozitelor pe muncă şi prin majorarea salariului minim, crearea unui „Netflix educaţional românesc” şi înfiinţarea şcolilor cu program prelungit, până la ora 16,00, sunt câteva din propunerile aflate în programul de guvernare al PSD, care a fost prezentat marţi, într-un eveniment la Romexpo, de prim-vicepreşedintele partidului, Sorin Grindeanu.

„Programul PSD nu se adresează celor care nu vor să muncească. Obiectivul nostru este să sprijinim, să promovăm şi să premiem munca. 80% dintre măsurile noastre vizează siguranţa locurilor de muncă, siguranţa veniturilor celor care muncesc cinstit, siguranţa unui trai mai bun pentru cei care muncesc sau au muncit în România. Primul lucru pe care trebuie să îl facă Guvernul PSD este să redea încrederea românilor în economie şi în viitor. De aceea, prioritatea zero a viitorului Guvern PSD este siguranţa locurilor de muncă, pentru că dacă ai un loc de muncă sigur atunci ai venituri sigure şi implicit ai siguranţa unui viitor mai bun. Cum putem realiza acest lucru? În primul rând, trebuie să susţinem firmele care produc în România, indiferent de naţionalitatea lor. ‘Fabricat în România’ e conceptul principal. Nu e doar un act de patriotism economic, dar şi o garanţie pentru locurile de muncă. Ceea ce se fabrică în România se face cu angajaţi români. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români. Trebuie să susţinem producătorii din România, care oferă siguranţa locului de muncă pentru mii de angajaţi”, a spus Grindeanu.

El a adăugat că PSD va creşte veniturile salariale prin reducerea impozitelor pe muncă şi prin majorarea salariului minim.

„Creşterea salariilor reprezintă singura formă prin care putem opri plecarea românilor la muncă în străinătate. Este o chestiune de securitate naţională. În al doilea rând, creşterea salariilor şi în special a celor mici, sub 6.000 de lei, este necesară pentru redarea încrederii românilor în economia naţională. În al treilea rând, reducem decalajele sociale şi ridicăm mulţi români din sărăcie în zona clasei de mijloc. Venim acum cu o soluţie foarte simplă, ce poate fi realizată chiar din prima şedinţă de guvernare: creştem veniturile prin scăderea impozitării. Mai exact creştem deducerile, adică acele sume din salariul brut care vor fi netaxate, neimpozitate. Este o măsură simplă, care nu pune presiune pe mediul de afaceri şi cu un impact minim asupra bugetului de stat, de doar 0,2% din PIB. Concomitent cu reducerea impozitului pe salariile mici, trebuie să continuăm creşterea graduală a salariului minim din România”, a menţionat Grindeanu.

Prim-vicepreşedintele PSD a mai vorbit şi despre introducerea voucherelor pentru creşă, care să fie atribuite familiilor ce muncesc.

„Să oferim mamelor care lucrează o bonificaţie la pensie, pentru că meseria de mamă este cea mai frumoasă, dar şi cea mai grea meserie din lume. Trebuie să creştem stimulentul de reinserţie pentru mamele care se întorc la muncă mai repede de 2 ani de la naşterea copilului şi, nu în ultimul rând, PSD insistă să se dubleze alocaţiile pentru creşterea copilului, pentru că aceşti copii sunt viitorul României”, a afirmat el.

Grindeanu a arătat că programul de guvernare al PSD propune o creştere de 32% a punctului de pensie în următorii 4 ani, plecând de la nivelul care era prevăzut în lege.

„E important să asigurăm condiţii de muncă angajaţilor români din zona privată. Propunem noi reglementări pentru înlăturarea abuzului orelor suplimentare neînregistrate şi neplătite. Este practic un furt din buzunarul salariaţilor. Introducem şi dreptul de deconectare, după cele 8 ore de muncă, al angajaţilor care lucrează de acasă”, a spus acesta.

În ce priveşte pandemia de COVID-19, el a declarat că „este imperativ accesul neîngrădit la testare, acolo unde este nevoie şi atunci când este nevoie” şi trebuie ca angajatorii să aibă posibilitatea să îşi testeze angajaţii, prin deducerea de la impozit a sumelor plătite pentru testele COVID.

La capitolul educaţie, Grindeanu a afirmat că PSD va avea mai multe obiective, printre care dotarea elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice cu mijloace electronice cu acces la Internet, în scopul predării în format online, conectarea la Internet a tuturor unităţilor şi instituţiilor de învăţământ, cu precădere a unităţilor din mediul rural sau mediul urban cu până la 10.000 de locuitori, precum şi a celor din zone izolate şi/ sau defavorizate.

PSD mai propune reconfigurarea programelor şcolare, cu precădere a conţinuturilor din punct de vedere al aplicabilităţii practice a acestora, introducerea „disciplinelor pentru viaţă” – educaţie pentru stil de viaţă sănătos, educaţie economică şi antreprenorială, educaţie juridică, educaţia dreptului muncii, reconfigurarea numărului de ore alocat unei discipline de studiu, modificarea procesului de evaluare care să fie făcută de o echipă multidisciplinară pentru consilierea elevului în vederea carierei profesionale.

„PSD propune realizarea Programului naţional de învăţământ – TVR Educaţional – astfel încât toţi elevii să aibă acces la lecţii. Practic, noi vrem înfiinţarea unui ‘Netflix educaţional românesc’, în colaborare cu Televiziunea Română, ce cuprinde atât o platformă educaţională digitală multimedia, cât şi o bibliotecă virtuală multimedia, ambele destinate elevilor, cadrelor didactice, dar şi familiei. PSD mai propune înfiinţarea şcolilor cu program prelungit, până la ora 16,00, unde, pe lângă programul şcolar, elevii să beneficieze de o masă caldă şi de posibilitatea de a participa la activităţi de aprofundare a cunoştinţelor. (…) Trebuie stabilită o bursă de 1.000 lei pe lună pentru elevii instituţionalizaţi, de la casa de copii, dacă sunt înscrişi la o unitate de învăţământ preuniversitar de stat. Trebuie, de asemenea, să acordăm o bursă socială de 40% din salariul minim net, respectiv 550 lei/lună, pentru copiii din familiile cu venituri mici”, a mai spus Grindeanu.

În privinţa agriculturii, acesta a afirmat că social-democraţii propun crearea unei platforme care să permită populaţiei să cumpere în primul rând produsele proaspete şi de calitate obţinute pe plan local, la preţuri rezonabile şi crearea unei unei reţele de depozite de colectare, prelucrare şi desfacere, astfel încât produsele româneşti să ajungă în marile oraşe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed