Toate ţările UE vor efectua din martie teste privind corectitudinea etichetării produselor din carne

0

Aflat în Germania, ministrul a prezentat concluziile reuniunii de la Bruxelles la care a participat în cursul zilei de miercuri.

 

Pentru a recâştiga încrederea consumatorului, trebuie efectuate teste de la 1 martie în toate ţările membre, să vedem dacă ce se spune că este pe etichetă se găseşte şi pe produsul în sine. Să ne asigurăm că este de fapt carne de vită acolo unde se spune că este «carne de vită» şi că este carne de cal acolo unde se spune că este «carne de cal»„, a spus ministrul.

 

El a precizat totodată că, la sugestia Franţei, va fi îmbunătăţită legislaţia pe plan european privind reţeaua de distribuţie şi etichetarea produselor din carne, chiar dacă toate ţările au agreat că actuala legislaţie „este bine pusă la punct, fiind însă mereu loc de îmbunătăţiri”.


Comisia Europeană cere tuturor statelor membre UE să efectueze teste ADN pe produse care ar trebui să aibă carne de vită, în contextul scandalului cărnii de cal, informează AFP.

 

Planul va recomanda tuturor statelor membre să efectueze controale ADN pe produse prezentate ca fiind din carne de vită, a declarat comisarul UE pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, Tonio Borg, la finalul reuniunii de la Bruxelles. 


Această propunere va fi transmisă statelor membre vineri, în cadrul unui „comitet permanent extraordinar al industriei alimentare şi a sănătăţii animalelor”.

 

Miniştrii europeni ai Agriculturii s-au reunit miercuri seară la Bruxelles pentru a stabili măsurile care trebuie luate la nivelul Uniunii Europene în cazul scandalului cărnii de cal.

 

Scandalul din Marea Britanie s-a amplificat la începutul săptămânii trecute, când compania britanică de congelare Findus a recunoscut că, de aproximativ şase luni, există probleme cu pachete de carne care ar fi trebuit să fi fost de vită şi care erau livrate de producătorul francez Comigel. Producătorul francez Comigel a precizat că unele dintre pachetele destinate lasagna livrate companiei Findus conţineau carne de cal în proporţie de 99 – 100%. Comigel alimentează numeroase lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie. Există suspiciuni că o parte din carnea de cal provenea din România.