x


  • EUR
    4.7274
    USD
    4.2601
string(8) "companii"

Top 10 companii din lume

10. McDonald's

McDonald's Corporation (listată la Bursa de valori din New York  este cel mai mare lanț de restaurante de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiți, amestecuri de băuturi răcoritoare pe bază de lapte (așa numitele milkshake-uri) și băuturi carbo-gazoase. Mai recent, a început să ofere și salate, fructe, snack wraps și carrot sticks.

Author: Mihai Voican | Sursa: Money.ro | Publicat: 13.02.2017, 18:21

Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de frații Dick și Mac Macdonald în San Bernardino, California. Introducerea “Sistemului de Servire Rapidă” în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast food. Corporația prezentă își datează fondarea din timpul deschiderii restaurantului franciză de către Ray Kroc, din Des Plaines, Illinois din 15 aprilie 1955, acesta fiind al nouălea restaurant McDonald’s. Kroc a cumpărat mai târziu drepturile legale ale fraților McDonald asupra companiei și a condus expansiunea sa în toată lumea.

9. ICBC

ICBC (Industrial and Commercial Bank of China) este cea mai mare bancă de stat din Republica Populară Chineză și, din iulie 2007, cea mai valoroasă bancă din lume, cu o capitalizare de circa 254 miliarde $, întrecând-o pe cea a Citigroup.

Industrial and Commercial Bank of China Limited (ICBC), cea mai mare bancă a lumii, a încheiat în 2015 preluarea a aproximativ 75,5% din acţiunile băncii Tekstilbank din Turcia. „La data acestui anunţ, aproximativ 75,5% din acţiunile Tekstilbank sunt deţinute de ICBC. După finalizarea tranzacţiei, ICBC va înainta o ofertă pentru restul acţiunilor Tekstilbank, deţinute de acţionari publici, în conformitate cu cerinţele autorităţilor din Turcia”, se arată într-o declaraţie scrisă a boardului băncii chineze.

8. Johnson&Johnson

Johnson&Johnson este o companie farmaceutică americană, care produce, de asemenea bunuri de larg consum și aparate medicale. Compania a fost fondată în anul 1886.

7.  Facebook

Facebook, Inc. (NASDAQ: FB) este o companie americană multinațională care deține și operează rețeaua de socializare Facebook. După ce s-a aflat în proprietatea privată a lui Mark Zuckerberg și a altor cofondatori, compania a fost listată pe bursa NASDAQ pe 1 februarie 2012. În afara Statelor Unite și Canadei, rețeaua de socializare este operată de filiala „Facebook Ireland Limited” din Irlanda. Acest lucru îi permite companiei americane să evite taxele din SUA pentru toți utilizatorii din Europa, Asia, Australia, Africa și America de Sud. Facebook se folosește de un acord special („Double Irish arrangement”) care îi permite să plătească doar 2-3% din impozitul pe toate veniturile internaționale.

6. Amazon

Amazon.com este o companie americană de comerț online cu sediul în Seattle, Washington. Este cea mai mare companie de comerț online cu amănuntul. Jeff Bezos este fondatorul companiei Amazon.com (1994), care în 1995 a fost lansată și online. A început cu vânzarea online de cărți și a continuat cu produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării etc. A creat situri web separate în Canada, Marea Britanie, Germania, Franța, China și Japonia.

5. ExxonMobil

ExxonMobil este cea mai mare companie petrolieră listată din lume, fiind întrecută ca mărime doar de câteva companii de stat. Având o capitalizare de aproape 500 miliarde $, ExxonMobil este cea mai profitabilă companie din lume, cu un venit net de circa 40 miliarde $.

Compania deține active în valoare de 740 miliarde USD și a realizat un profit net record în anul 2007, de peste 40 de miliarde USD. Din conducerea companiei fac parte și membrii ai familiei Rockefeller.

4. Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway este o companie americană, cu sediul în Omaha, Nebraska, ce deține numeroase subsidiare în domenii precum asigurări, construcții, mobilă și transporturi. Președintele companiei este Warren Buffet, printre cei mai bogați oameni din lume.

3. Microsoft

În anul 1975 Bill Gates și Paul Allen înființează compania numită Microsoft. Pe 10 noiembrie 1983 la Hotelul Plaza din New York City, Microsoft Corporation a anunțat oficial Microsoft Windows, un sistem de operare de ultimă generație care ar oferi o interfață grafică de utilizator (GUI) și un mediu multitasking pentru computerele IBM. Microsoft a introdus suita sa de birou Microsoft Office în 1990. Aplicațiile incluse office software separate pentru productivitate cum ar fi Microsoft Word și Microsoft Excel. Pe 22 mai 1990 a fost lansat Windows 3.0 a avut un manager de program de îmbunătățit și sistemul de icoane, un manager de fișier nou, sprijin pentru șaisprezece culori, viteză îmbunătățită și fiabilitate. Windows 95 a fost lansat în 24 august 1995 care a inclus un TCP integrat / IP stack, Dial-Up Networking și suport pentru nume lungi de fișiere.

2. Google

Google Inc. este o corporație americană multinațională care administrează motorul de căutare pe Internet cu același nume. A fost fondată în 1998 de către doi doctoranzi de la Universitatea Stanford, Larry Page și Sergey Brin. Google oferă o metodă simplă și rapidă de găsire a informațiilor pe web, având o bază de date despre peste 8 miliarde de situri web. La începutul anului 2004 Google răspundea zilnic la mai mult de 200 milioane de consultări.

Compania a pornit cu o investiție de 100.000 de dolari care a venit din partea unuia dintre cofondatorii companiei Sun Microsystems, Andy Bechtolsheim, care considera că un motor de căutare pe Internet poate revoluționa lumea

1. Apple

În 1976 Steve Jobs și Steve Wozniak au pus bazele unei companii de produse electronice într-un garaj închiriat din orașul Palo Alto, în sudul Californiei. Acest garaj a fost și punctul de plecare a ceea ce urma să devină curând zona de înalte tehnologii „Silicon Valley”. Pentru a pune pe picioare afacerea, Jobs și-a vîndut Volkswagen-ul său vopsit în toate culorile curcubeului, iar Woz s-a despărțit de calculatorul său programabil. Părinții lui Jobs aveau un garaj în Los Altos, California; acolo și-au stabilit cei doi cartierul general – garajul le servea drept cameră a proiectanților, unitate de service și magazin, în același timp. După câtva timp au realizat 50 de plăci de bază, proiectate de Woz, pe care le-au vândut amatorilor locali, la prețul de 500 de dolari bucata. Noile jucării au fost botezate Apple, după numele casei de discuri care producea melodiile Beatles, grupul preferat al lui Jobs. 1 aprilie este ziua păcălelilor, dar 1 aprilie 1976 a fost și o zi istorică pentru ei, ziua în care s-a vândut primul Apple.