Top 10 despagubiti dupa 1989

Pe locurile 1 şi 3 din acest clasament figurează urmaşii industriaşului Nicolae Malaxa, cu un total de 1.007.273.756 lei (peste 225 milioane de euro, la cursul de azi).

 

Titularii celor două dosare sunt Loreen Ellen Malaxa, Georgia Palade van Dusen şi Philip Theodore Palade.

 

Nicolae Malaxa s-a născut în 1884, la Huşi, ca fiu al unui aromân şi al fiicei unui dregător local. A urmat cursurile Politehnicii din Karlsruhe (Germania). În 1921, a înfiinţat un atelier de material rulant la marginea de est a Bucureştiului. Din 1923 începe să lărgească proiectul şi aşa iau naştere Uzinele Malaxa (denumite 23 August pe timpul comuniştilor şi Faur după 1989). Uzinele Malaxa au produs, în 1928, prima locomotivă 100% românească, iar în 1935 întreprinderea a înregistrat un record de 93 de locomotive.

 

Nicolae Malaxa şi-a extins afacerile. El a înfiinţat, tot în estul Capitalei, o fabrică de ţevi (denumită apoi Republica). Din grupul lui industrial au ajuns să facă parte Uzinele Tohani Zărneşti, Magazinele Unite de Fierărie din Galaţi. A deţinut acţiuni Astra Arad, Uzinele şi Domeniile de Fier Reşiţa, IOR Bucureşti, Unio Satu Mare. După venirea comuniştilor la putere, uzinele construite de Malaxa au rămas pentru un timp sub controlul lui, dar ulterior au fost naţionalizate. La sfârşitul anilor 40, Nicolae Malaxa a emigrat în SUA.

 

Cine sunt urmaşii industriaşului

 

Georgia Palade van Dusen a vândut în luna august 2011 circa 25,6 milioane din titlurile deţinute la Fondul Proprietatea, obţinând astfel o sumă de peste 2,5 milioane de euro.

 

Fiica lui Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, s-a căsătorit în anul 1941 cu savantul George Emil Palade, singurul român care a primit Premiul Nobel, pentru Fiziologie şi Medicină, în anul 1974. Cei doi au plecat în 1946 în SUA, unde s-au stabilit. Ei au avut doi copii, o fată, Georgia, şi un băiat, Philip.

 

După căderea regimului comunist, nepoţii lui Nicolae Malaxa, Georgia Palade Van Dusen şi Philip Palade şi Loreen Ellen Malaxa (soţia unui nepot decedat) – toţi trei locuind în SUA – au solicitat statului român titluri de peste 310 milioane de dolari la Fondul de despăgubiri Proprietatea, în schimbul tuturor proprietăţilor confiscate.

 

ANRP le-a acordat în septembrie 2006 titluri de despăgubire moştenitorilor industriaşului Nicolae Malaxa, care au fost transformate în acţiuni la Fondul Proprietatea.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed