Topul celor mai mari creşteri ale anului la BVB. Vedeţi şi cele mai mari pierderi

0

Oltchim Rm. Vâlcea (OLT) a fost cea mai spectaculoasă atracţie de la Bursa de Valori Bucureşti din acest an, cu excepţia Fondului Proprietatea. OLT îşi datorează  succesul de piaţă (+196%, din 31 decembrie până în 16 mai), speculaţiilor legate de privatizarea sau de vânzarea pe bucăţi a combinatului vâlcean. Privatizarea este pusă sub semnul întrebării de datoriile uriaşe, de peste 2,3 miliarde de lei.

Totuşi, oficial, Guvernul a renunţat la intenţia de a lichida compania dacă privatizarea eşuează în acest an. Principalii cumpărători au fost nemţii de la PCC şi britanicii de la Carlson Ventures, care deţin câte 13% din acţiuni fiecare. PCC se luptă pe toate căile, de ani buni, să schimbe conducerea companiei oltene, pe care vrea să o preia la un preţ cât mai mic.

Azomureş Tg Mureş (AZO, cu creştere de 45,8%) a încântat piaţa cu rezultatele foarte bune, cu atât mai mult cu cât aprecierea leului i-a obstrucţionat exporturile. Creşterea afacerilor a fost de  44% pe primul trimestru, până dincolo de 400 de milioane de lei, iar sporul profitului a fost aproape dublu, până la 44 mil. lei.

Tandemul companiilor Eurofert Investments LLC New Castle + Azomureş Holdings LLC Wilmington, înregistrate în SUA, controlează aproape 77% din acţiunile companiei, alte 10% fiind ale Fondului Proprietatea.

Performanţa bursieră a OMV Petrom (SNP,  + 22,4 %) nu surprinde în contextul scumpirilor carburanţilor.  Compania a făcut afaceri de aproape 5 (cinci) miliarde de lei în primul trimestru, cu un profit de peste 840 mil. lei, în ciuda declinului volumului de vânzări.

Surprinde într-o anumită măsură prezenţa la vârful clasamentului a companiei de Turism,  Hoteluri  şi Restaurante Marea Neagră din Eforie Nord (TUFE, +22,7%) , care însă a fost ţinta unor investiţii semnificative făcute de patroana SIF Transilvania.

Banca Transilvania (TLV, +21,7%) este o altă performeră care şi-a dublat profitul în primele 3 luni din  2011 (faţă de aceeaşi perioadă din 2010), până la 32 de milioane de lei. TLV a profitat de criză, adică de dobânzile mari şi de nevoia statului de bani.

La BRD – Groupe Societe Generale (BRD, +18,5%) povestea este alta, cu un profit net în scădere cu 38% faţă de primul trimestru al anului trecut (până la 122 milioane lei). BRD este totuşi cea mai mare bancă română listată la BVB şi dacă SIF-urile au avut acţiuni BRD de vânzare, nu a fost o problemă absorbţia lor.

Dintre SIF-uri, doar societatea de investiţii financiare SIF Oltenia (SIF5) a înregistrat până ieri o performanţă bursieră mai mare de 10%, adică peste suma inflaţiei cu impozitul pe câştig.

Multe dintre celelalte companii din aceeaşi categorie de performanţă sunt mai puţin atractive, fie pentru că sunt mai greu de găsit, pentru că au puţine acţiuni în circulaţie liberă, fie că sunt mai mici.

Alro Slatina (ALR) şi Compa Sibiu (CMP) merită, totuşi, o menţiune specială. Alro (+ 35,5% % la Bursă) beneficiază de scumpirea materiilor prime, inclusiv a metalelor, în toată lumea, iar Compa (+28,8% %) – de contractele sigure cu marii producători auto.

Volumul zilnic de acţiuni CMP care şi-au schimbat stăpânii la bursă este de câteva zeci de mii, dacă se exclud marile lichidităţi conjuncturale.

Alro  nu are decât circa 6% din acţiuni în circulaţie liberă, restul fiind blocate la acţionarul majoritar, un vehicul de investiţii rus pe nume VIMETCO N.V. Amsterdam NLD (84%), şi la Fondul Proprietatea (FP, 10%). Aprecierea acţiunii ALR va fi fost determinată şi de apetitul FP pentru ea.

Mai trebuie menţionată şi Transelectrica cu o creştere de 13,7% la bursăîn acest an.