Tot ce trebuie să ştii despre munca în Belgia

Multe instituţii ale UE, NATO şi o mulţime de alte organizaţii internaţionale majore şi companii mulţi-naţionale cu sediul la Bruxelles, oferă un mare număr de locuri de muncă pentru străini. Într-o ţară cu trei limbi oficiale şi multe altele utilizate în capitală sa – Bruxelles, Belgia oferă cea mai bună şansă de a găsi un loc de muncă dacă ai competenţe lingvistice bune.

 

Piaţa forţei de muncă în Belgia

 

În 2014, Belgia avea o rată a şomajului de 8 %, mai mică decât media UE de 10,5%. Cu toate acestea, şomajul în rândul tinerilor (sub 25 de ani) se ridică la aproximativ 22%, cu cea mai mare creştere, poate surprinzător, printre cei cu calificări de nivel de învăţământ superior.

 

Cei mai mulţi belgieni lucrează în sectorul serviciilor – juridice, bancare, mass-media şi a turismului – aproximativ un sfert lucrează în industrie, inclusiv textile, sticlă, inginerie, asamblare a automobilelor şi produse chimice. Există o mulţime de companii mari, inclusiv Banque Naţionale de Belgique, Belgacome (Telecomunicaţii), Ageas (Asigurări), Anheuser-Busch InBev (fabrică bere), Colruyt (retail alimentar), Delhaize (retail alimentar), KBC (bancar / asigurări), Solvay (produse chimice) şi Umicore (tehnologia materialelor) -, precum şi mai multe companii internaţionale, cu baza în Bruxelles.

 

Locuri de muncă disponibile în Belgia

 

Cele mai multe locuri de muncă disponibile în Bruxelles sunt pentru lucrătorii cu înaltă calificare din cadrul sectoarelor de servicii, cum ar fi finanţe, instituţiile internaţionale şi mediul de afaceri, agenţiile imobiliare şi educaţie, precum şi sănătatea publică şi servicii sociale. Locuri de muncă deficitare includ:

– ingineri,

– tehnicieni,

– arhitecţi,

– contabili,

– asistente medicale şi moaşe;

– Personal IT (proiectanţi sisteme de calculator şi analişti)

– reprezentanţi vânzări tehnice şi comerciale,

– profesori;

– mecanici

– diverse meserii în construcţii

 

UE şi NATO angajează, de asemenea, un număr mare de lucrători străini. Consultă site-urile de specialitate care oferă joburi în Belgia.

 

 

Managementul belgian

Dualitatea dintre francezi şi olandezi se reflectă în locurile de muncă belgiene, care au urmat în mod tradiţional stilul francez strict în care managerii iau toate deciziile.

 

 

Autoritatea de Management se bazează mai mult pe competenţă şi scopul este de a ajunge la un consens sau compromis – care poate fi de multe ori un proces de lungă durată. Belgienii apreciază logica şi raţionamentul şi aşteaptă argumente susţinute de fapte şi cifre clare. Ei apreciază, de asemenea, contactul personal, astfel că nu toate afacerile au loc prin e-mail sau telefon.

 

 

La început vi s-ar putea oferi un contract temporar, ca o perioadă de probă. Vei lucra cel mai probabil, 38 de ore pe săptămână, opt ore pe zi, aproximativ 20 de zile un concediu an, plus 10 zile de sărbători legale.

 

 

Angajatorii belgieni împart salariile anuale în 13.92 de luni, cu scopul de a oferi venituri suplimentare în momente diferite ale anului, oferind un plus de 92 % primăvara că „plată de vacanţă” şi o lună în plus la sfârşitul anului.

 

 

Pregătirea CV-ului

După ce îţi găseşti un loc de muncă în Belgia, trebuie să îţi adaptezi CV-ul şi tehnicile de interviu pentru a se potrivi aşteptărilor generale ale pieţei de locuri de muncă din Belgia.

 

Nu trimite companiilor acelaşi CV vechi care l-ai folosit în România. Pentru a obţine un loc de muncă în Belgia, realizează un CV in stil belgian, însoţit de o scrisoare de intenţie.

 

Învaţă câteva trăsături culturale belgiene şi evită comportamentul neadecvat; fii un adevărat profesionist atunci când eşti chemat la un interviu în Belgia.

 

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană are peste 40.000 de angajaţi în diverse instituţii, dintre care foarte multe sunt la Bruxelles. Dacă vrei să aplici pentru un job trebuie să fii membru al unei ţări UE şi, de asemenea, să vorbeşti, fluent cel puţin două sau mai multe limbi. Pentru informaţii suplimentare despre joburile în cadrul UE, locuri de muncă vacante curente atât permanente şi temporare, şi pentru aplicaţii online, consultaţi Oficiul European pentru Selecţia Personalului (EPSO).

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed