Traderul german de gaze VNG se apropie de un acord prin care va primi un ajutor de stat de câteva miliarde de euro

Un acord ar putea fi convenit săptămâna aceasta, urmând să acopere o sumă de câteva miliarde de euro pentru VNG, pe care compania o va primi sub formă de împrumuturi sau garanţii, au spus sursele.

Discuţiile sunt în desfăşurare şi detaliile acordului final s-ar putea încă schimba, au spus acestea.

EnBW şi VNG, care au solicitat ajutor de stat în septembrie, au refuzat să comenteze.

Ministerul Economiei din Germania nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

La fel ca Uniper şi Sefe, cunoscută anterior sub numele de Gazprom Germania, VNG, deţinută majoritar de compania germană EnBW, a fost lovită de oprirea furnizării de gaze ruseşti, ceea ce a forţat-o să cumpere volume de înlocuire la preturi mai mari.

Germania a lansat o schemă de 200 de miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile şi industria să facă faţă creşterii preţurilor energiei, precum şi să sprijine sau să salveze cei trei importatori importanţi de gaze.

Luna trecută, VNG a ajuns la o înţelegere extrajudiciară cu Sefe pentru un contract de furnizare de 65 de terawatt-oră (TWh), eliberându-l în esenţă de costurile mari legate de achiziţionarea de volume alternative până la sfârşitul anului 2022.

Dar VNG este încă expusă financiar printr-un contract de 35 TWh direct cu Gazprom, care urmează să expire şi la sfârşitul anului 2022.

Directorul financiar al EnBW, Thomas Kusterer a declarat la începutul acestei luni că un acord va fi finalizat în câteva zile şi că guvernul nu va naţionaliza VNG şi nici nu va lua o participaţie la comerciantul de gaze ca parte a acordului.

EnBW se aşteaptă să suporte un impact de 1,2 miliarde de euro în 2022, din cauza crizei, o cifră despre care Kusterer a spus că este deja reflectată de pachetul de salvare.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri