Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci pe 15 august

0

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci pe 15 august. Pe 15 august, creștinii sărbătoresc una dintre cele mai importante sărbători ale anului.

Este vorba despre Sfânta Maria, sau Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare.

Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Tot pe 15 august, este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci pe 15 august

Această sărbătoare are numeroase tradiții și obiceiuri. Sunt lucruri pe care trebuie să le faci, în funcție de zona în care locuiești.

Spre exemplu, pe 15 august, în Transilvania, există obiceiul ca femeile măritate să ducă la biserică, dis de dimineaţă, fructe din recolta de struguri şi de prune, pentru a fi sfinţite de către preoţi şi împărţite apoi credincioşilor.

De asemenea, fetele nemăritate culeg flori din grădină, pe care le duc la biserică, aşezându-le la icoane. În modul acesta, se crede că familiile acestora vor fi protejate de boli şi de necazuri.

Tot pe 15 august, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului, pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi. Tradiţia nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineaţa de 15 august se tămâiază mormintele.

De Adormirea Maicii Domnului se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării.

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului. Ce este bine să faci pe 15 august

Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă. Totodată, în zonele din mediul rural, ciobanii, îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.

Tot de Sfânta Maria, oamenii merg la biserică şi se roagă la Fecioara Maria. Fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbaţii pentru recolte bogate.

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate, care doresc să îşi găsească ursitul, trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (feriga în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se spune că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea fetei care îl poartă de Sfânta Maria Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.