AcasăActualitateTraficul din București a fost PARALIZAT! Au defilat militarii care au luptat...

Traficul din București a fost PARALIZAT! Au defilat militarii care au luptat în Afganistan

Ora 10.32: Președintele Klaus Iohannis:

  • Succesul militarilor se datorează și familiilor rămase acasă. 27 de militari români și-au pierdut viața în Afganistan, alți 227 au fost răniți
  • Sunt cu toții în inima noastră și le rămânem recunoscători. Lecția solidarității e cea mai importantă rămasă în urma lor
  • Am decorat astăzi 18 drapele de luptă pentru curajul pe câmpul de bătălie din Afganistan.
  • Dragi militari, sunteți eroii noștri. Ne-ați arătat că dragostea de țară și patriotismul rămân repere fundamentale ale națiunii noastre.

Ora 10.31: Imagini video cu traficul blocat în nordul Capitalei:

Ora 10.22: Principala arteră închisă este șoseaua Kiseleff – între Piața Presei Libere și Piața Victoriei. Situația a generat un blocaj între DN 1-zona comercială Băneasa și Piața Victoriei. Practic, pe bulevardul Aviatorilor se merge bară la bară între Băneasa și Victoriei

Foto: Străzi închise în București / IGPR

Ora 10.10: Sunt rostite numele tuturor militarilor români căzuți la datorie în Afganistan

Ora 10.05. Președintele Iohannis a ajuns la ceremonie, alături de premierul Florin Cîțu, președinții Parlamentului și mai mulți miniștri

Ora 10.00: Traficul rutier în nordul Capitalei e blocat aproape complet din cauza restricțiilor de circulație, în mijlocul săptămânii de lucru. În mod normal, ceremoniile militare au loc în weekend, tocmai pentru a nu perturba circulația din București, oricum greoaie

Foto: Aglomerație în București / captură Google Maps
Foto: Aglomerație în București / captură Waze

Articol inițial: Ceremonia militară organizată cu ocazia încheierii misiunii Armatei României în Afganistan are loc, miercuri, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Defilarea va fi deschisă de un detaşament format din militari răniţi în timpul celor peste 19 ani de participare a Armatei României la misiuni în Afganistan, anunță Agerpres. În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români şi-au pierdut viaţa în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.

Potrivit Ministerului Apărării, ceremonia militară va începe de la ora 10.00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. La eveniment vor participa președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîţu.

Reapar aeronavele

Organizatorii evenimentului au anunțat că în cadrul ceremoniei, formaţii de aeronave vor survola monumentul. Acest lucru vine după ce marți, pentru prima dată în istoria aviației române, ″Ziua forțelor aeriene″ a fost serbată fără aparate de zbor. Decizia radicală a fost luată după ce un elicopter al armatei americane a aterizat forțat în centrul Bucureștiului.

Potrivit Ministerului Apărării Naţionale (MApN), cu această ocazie vot defila pe sub Arcul de Triumf detaşamente pedestre reprezentând structurile militare ale Armatei României care au îndeplinit misiuni în acest teatru de operaţii începând din anul 2002 şi până în luna iunie a acestui an. De asemenea, vor fi decorate drapele de luptă ale unor comandamente, mari unităţi şi unităţi ale Armatei României care au condus sau au executat misiuni în teatrul de operaţii.

Pe timpul ceremoniei se va păstra un moment de reculegere şi se va depune o coroană de flori în memoria militarilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii externe.

Toți militarii sunt vaccinați

Militarii care participă la activitate au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu schemă completă, iar evenimentul se desfăşoară cu respectarea strictă a prevederilor legale referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precizează MApN.

Ultimul detaşament românesc din teatrul de operaţii Afganistan, format din 140 de militari, s-a întors în ţară la finalul lunii iunie.

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operaţia Enduring Freedom, cât şi la ISAF, în spiritul solidarităţii faţă de partenerul strategic american şi pentru consolidarea poziţiei naţionale ca partener aliat, arată MApN.

Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotaţii de câte şase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă şi control de nivel brigadă, cât şi în cadrul unor structuri de forţe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaţionale de consiliere şi legătură (OMLT), detaşamente din cadrul Forţelor pentru Operaţii Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunităţi CIMIC.

Ultimele Articole