Traian Băsescu a promulgat Legea Insolvenţei

0

Premierul Victor Ponta l-a rugat, pe 17 iunie, pe pe Augustin Zegrean să grăbească decizia constituţională tocmai ca acest document să meargă la promulgare, la preşedintele Băsescu.

Legea insolvenţei a fost considerată neconstituţională de către PNL.

 

Proiectul legislativ a fost trimis în Parlament fără ca vreuna din recomandările făcute de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi de Banca Mondială (BM) să fi fost prinse în textul de lege, a spus Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI).

„Proiectul întors în Parlament este acelaşi cu cel promovat prin Ordonanţa de Urgenţă, cu excepţia faptului că au fost eliminate cele două articole declarate neconstituţionale. Recomandările făcute de FMI şi BM sunt în amendamentele Ministerului de Justiţie, care a coordonat proiectul, fiind transmise Parlamentului sub această formă. Ar fi fost bine ca acestea să fi fost prinse în textul de lege. Nu ne rămâne decât să sperăm că Parlamentul va opera în proiect atât recomandările făcute de organismele internaţionale, cât şi cele pe care le va primi de la specialiştii din domeniu, de la oamenii de afaceri”, a spus Simona Miloş.

Guvernul a aprobat Codul Insolvenţei în toamna anului trecut, printr-o Ordonanţă de Urgenţă declarată, ulterior, neconstituţională. La sfârşitul lui 2013, Guvernul a transmis Parlamentului noul Cod al Insolvenţei, sub forma unui proiect de lege care nu mai prevede că procedura va fi aplicată retroactiv şi care nici nu mai include un paragraf distinct legat de insolvenţa în audio-vizual.

Simona Miloş a declarat, la vremea respectivă: „Chiar dacă Guvernul a eliminat aplicarea retroactivă a Codului şi articolul care vizează audio-vizualul, adică strict prevederile pentru care ordonanţa de avizare a Codului a fost declarată neconstituţională, proiectul de act normativ trebuie să clarifice şi alte aspecte. De exemplu, ce lege se aplică procedurilor în derulare. De asemenea, trebuie clarificată perioada de reorganizare, care era scurtată la un an”.