Transilvania, un pod între Germania şi Europa de Est

Consiliul Europei, primul for internaţional în care intrarea României echivala cu primirea în comunitatea ţărilor democrate tocmai îşi rezervase câteva ore pentru examinarea situaţiei din ţară. O delegaţie impozantă şi venerabilă, la propriu şi la figurat, în frunte cu preşedintele Senatului, Alexandru Bârlădeanu, si alcatuită din Ion Raţiu, liderul ţărănist, Corneliu Mănescu, fostul minstru de externe al României comuniste din perioada ei de glorie, şi înca doi-trei miniştri ai guvernului Roman, au răspuns cuminţi şi chiar temători la întrebările severe ale deputaţilor din consiliul Europei.Ion Ratiu era ca peştele în apă, cu cutare Sir şi cutare John, Corneliu Mănescu fuma relaxat Kent superlung aparent indiferent – am mai fumat eu de-astea părea să spună – iar dl. Bârlădeanu, ager şi atent, aţipea din când în când, oportun, pe partiturile cam pedagogice ale vest-europenilor.

 

Lucram pe-atunci la Europa Liberă la Munchen, unde m-am întors în aceeaşi seară, refuzând o amabilă invitaţie la cină a d-lui Raţiu, în cinstea foştilor bonzi comunişti, actualii săi colegi ai tinerei democraţii.

 

Ieşind din Strasbourg, pe podul de peste Rin care leagă Franţa de Germania, am observat o adunare de grăniceri şi vameşi nemţi şi francezi care ciocneau pahare, unii cu bere alţii cu şampanie, după posibilităţi şi obiceiuri. Tocmai se declarase official la Berlin şi Bonn reunificarea Germanie. Mi-am spus: Noi românii ne-am reunificat prin domnii Raţiu şi Bârlădeau cu una din alcătuirile Europei. Franţa se freca la ochi, în aceeaşi seară şi se trezea din nou în est cu Marea Germanie: peste 8o de milioane de locuitori şi statul cel mai puternic din Europa, ca în 1914 şi în 1940. La Paris, Mitterrand era îngrijorat şi mima seninătatea, iar la Bonn, Helmuth Kohl era liniştit şi mima îngrijorarea.

 

Pina la urma totul s-a terminat cu bine. Dupa 22 de ani, Franţa şi Germania se înteleg excelent, chiar dacă nu e chiar aşa, Europa traversează o criză dură dar cu mari şanse de supravieţuire în timp ce România lui Decebal şi Traian, Ceausescu şi Iliescu şi Raţiu şi Bârlădeanu, cu toate problemele ei, e totuşi ţară membră în NATO şi UE şi trage nădejde să-i fie mai bine decât mai rau.

 

Germania îşi aniversează azi, la 22 de ani, vârsta adultă a reîntregirii. Am ales pentru emisiunea Compass din această seară, un film despre orgile bisericilor evanghelice germane din Transilvania. Transilvania saşilor noştri este un capăt de pod al Europei centrale şi al Germaniei istorice în estul Europei. Saşii au plecat, bisericile lor au rămas. Fundaţia Michael Schmidt, infinţată cu câţiva ani în urmă, promovează legatura cu trecutul şi imposibilitatea uitşrii lui. În acest sens, a finanţat repararea orgilor baroce din Transilvania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed