Tranzacţiile imobiliare majore în România au scăzut cu 50% în 2008, până la circa un miliard euro

0

Cel mai mare aport, respectiv 35% la suma totală a investiţiilor în 2008, a avut-o tranzacţia cu proiectul Upground vândut celor de la Deutsche Bank la o valoare de 340 milioane euro, susţin consultanţii companiei Cushman&Wakefield.

Aceştia mai spun că în România, din totalul investiţiilor pe 2008, cota cea mai mare a fost reprezentată, ca şi în 2007, de tranzacţiile de retail, care au reprezentat 46% din totalul volumului investiţional în 2008.

A doua contribuţie majoră a avut-o sectorul de birouri, tranzacţiile cu clădiri de birouri reprezentând o treime din totalul investiţiilor din 2008. "Activitatea investiţionala a încetinit, totuşi, şi în cadrul acestui segment, cele 323 milioane de euro tranzacţionaţi anul trecut reprezentând puţin peste jumătate, respectiv 53% faţă de nivelul înregistrat în 2007", mai spun cei de la Cushman&Wakefield.

Cele mai mari scăderi în 2008, în România, au înregistrat tranzacţiile pe piaţa hotelieră în cădere cu 79% faţă de 2007, iar în sectorul industrial scădere a fost de 71% faţă de 2007. Astfel, s-a atins un nivel de 18 milioane euro în cazul tranzacţiilor cu hoteluri şi 44 milioane de euro în cazul investiţiilor din sectorul industrial.

Nivelul global al investiţiilor în proprietăţi comerciale a avut o cădere abruptă şi într-un timp extrem de scurt cu 59% în 2008 comparativ cu 2007, ajungând la valoarea totală de 433 miliarde de dolari. Această valoare a fost cea mai scăzută din 2004 pe un fond de scădere importantă a investiţiilor companiilor străine, potrivit Cushman.

"În 2007, investiţia totală a avut o valoare record de 1,050 miliarde de dolari", arată consultantul internaţional Cushman & Wakefield în raportul său "Atlasul Investiţiilor în 2009", care prevede pentru anul 2009 o scădere a volumului total de investiţii în proprietăţi comerciale până la aproximativ 412 miliarde de dolari.

America de Nord a înregistrat, în 2008, cea mai masivă scădere, cu 73%, cedând astfel poziţia de lider deţinută în 2007 în piaţa investitţonală la nivel mondial ajungând pe locul trei după Europa şi Asia.

Potrivit raportului, toate proprietăţile comerciale din toate clasele au fost afectate de declinul în activitatea investiţională, dar sunt anumite diferenţe regionale. În Europa, retailul şi industrialul au atras investiţiile din sectorul mai puţin favorizat al birourilor. În Asia piaţa de birouri a înregistrat o creştere a investiţiei în costul terenului şi în costul de dezvolatare. În America de Nord sectoarele care se bazează pe consum cum ar fi retailul şi industria hotelieră au fost cele mai lovite, dar piaţa de birouri a înregistrat o creştere în cota de piaţă prin tranzacţionare a unora dintre cele mai importante clădiri de birouri. În America Latina retailul a fost de asemenea defavorizat în comparaţie cu birourile.

"Deşi toate pieţele au avut un declin al investiţiei, ţările cel mai afectate au fost cele dezvoltate, cu pieţe mature. Pieţele emergente reprezintă acum 22% din nivelul investiţiei globale pe când cel mai recent, în 2006, acestea reprezentau numai 9%", a declarat David Hutchings, Directorul Departamentului Cercetare Cushman & Wakefield EMEA.

Reprezentanţii companiei susţin că pentru majoritatea pieţelor, de fapt, se prevede o recuperare abia în a doua jumătate a anului 2009, deşi o recuperare a performanţei pieţelor poate să apară la jumătatea anului 2010, când nivelul chiriilor se va stabiliza.

Cushman & Wakefield deţine 227 de birouri în 59 de ţări şi are peste 15.000 de angajaţi. Biroul din România a fost deschis în ianuarie 2007 prin preluarea biroului asociat Activ Consulting, cu care se colabora de peste 11 ani, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.

Sursa: NewsIn