Traseul cobaltului până la telefoane noastre începe cu minerii copii africani și intermediarii chinezi

0

Congo a fost ”terenul de joacă” al regelui Leopold al II-lea al Belgiei. Toată țara era propietatea unui singur om, care s-a purtat fără discernământ 23 de ani, ținând în stare de sclavie o țară întreagă.

 

Spre deosebire de alte colonizări, în Congo n-a existat nici un fel de rezistență. Pedepsele pentru cei care nu furnizau cantitatea minimă de latex impusă erau brutale. De la biciuiri, mutilarea mâinilor și picioarelor – mai întâi erau mutilați copiii și femeile, apoi chiar lucrătorii – până la exterminarea satelor întregi, când respectivele comunități nu-și îndeplineau obligațiile.

 

Astăzi Republica Democrată Congo este cel mai mare producător de cobalt din lume, adică asigură în jur de 60% din producția mondială.

 

Mineralul este un element extrem de important pentru noile tehnologii. Cobaltul este esențial la fabricarea bateriilor pentru mașinile electrice dar și pentru telefoane sau alte electronice.

 

Compania de stat Gecamine, care după anii 80 a intrat pe o pantă descendentă și-a vândut o mare parte din mijloacele fixe iar mina de lângă orașul Kolwezi a fost cvasi-abandonată.

 

Articolul integral pe DC BUSINESS