Trei mii de persoane la prima paradă militară cu tehnică de luptă din Harghita

0

Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejan, împreună cu un sobor de preoţi, a oficiat o slujbă religioasă în memoria eroilor căzuţi la datorie şi a fost sfinţit un drapel naţional care i-a fost înmânat prefectului judeţului.

 

Prezent la eveniment, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a făcut referire, în discursul său, la articolul 1 din Constituţie care consfinţeşte faptul că România este stat naţional şi unitar ‘la care nimeni nu poate atenta’ şi a reiterat faptul că panourile electorale în care se vorbeşte de federalizarea României sau de autonomia Transilvaniei reprezintă o jignire pentru români.

 

‘Bannere cu diferite sloganuri în judeţele Harghita, Covasna sau Mureş nu-şi au locul. Ba, mai mult, unii încearcă să-i jignească pe români şi pe cetăţenii României (…) de toate etniile (…) cu sloganuri care să vizeze federalizarea României sau autonomia Transilvaniei. Acestea sunt jigniri şi sunt jigniri care se fac în perioada premergătoare Zilei Naţionale a României.(…) Unii îşi închipuie că vor candida pentru alte Parlamente. Eu cred că ei candidează pentru Parlamentul României. Şi atunci când candidezi pentru Parlament juri pe Constituţie, juri că respecţi Constituţia, inclusiv articolul 1’, a subliniat ministrul Mircea Duşa.

 

El a făcut un apel la politicieni cerându-le să nu-i mai învrăjbească pe românii şi maghiarii care trăiesc în Harghita în bună înţelegere.

 

La rândul său, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a pledat pentru convieţuire paşnică, indiferent de etnie, convingeri şi porniri personale. ‘La fel ca în orice zi, această zi trebuie să reprezinte ziua unirii cetăţenilor harghiteni într-un singur crez, acela al convieţuirii paşnice, indiferent de etnie, convingeri şi porniri personale. Să nu uităm niciodată istoria noastră, să nu uităm tradiţiile noastre şi frumoasele calităţi ale neamului nostru – bunătatea sufletească şi dragostea’, a spus Adrian Jean Andrei.

 

În încheierea ceremonialului a avut loc, în premieră în ultimii 23 ani, o paradă militară cu tehnică de luptă, alături de care au defilat efective militare de vânători de munte, poliţişti, jandarmi şi pompieri.

 

Parada a fost primită cu aplauze de cei prezenţi, cei mai încântaţi fiind copiii, mai ales că mulţi dintre ei au văzut maşini de luptă doar la televizor.

 

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României au continuat la Miercurea Ciuc cu un spectacol folcloric desfăşurat la Casa de Cultură municipală şi se vor încheia, în cursul serii, cu ceremonialul de retragere cu torţe a efectivelor militare din Garnizoana Miercurea Ciuc şi o Horă a Unirii.