Trenuri pe hidrogen în România. ARF a primit ofertă de la Alstom

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că luni, 31 iulie 2023, a avut loc ședința Comisiei de evaluare, desemnată în cadrul licitației privind achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, în vederea deschiderii ofertelor depuse, scrie economica.net.

Astfel, societatea care a depus documentația este asocierea formată din S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A. (lider) și Linde Gaz Romania S.R.L. (asociat).

Valoarea achiziției este cuprinsă între 2,45 miliarde de lei fără TVA și 4,17 miliarde de lei fără TVA, în funcție de durata serviciilor conexe contractului – 15, respectiv 30 de ani, iar durata contractului va fi de 213 luni.

Cele 12 automotoare vor fi utilizate pentru rutele aflate sub contracte de servicii publice, pe liniile neelectrificate București – Pitești, cu extindere până la Piatra Olt – Craiova, București – Aeroportul Henri Coandă, București – Târgoviște, București – Pitești – Curtea de Argeș, contracte atribuite unor operatori de transport feroviar, în conformitate cu prevederile Regulamentului 1370/2007/CE cu modificările ulterioare și potrivit legislației din România.

Finanţarea proiectului este asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență, „Componenta 4 – Transport durabil” și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii.

Ulterior deschiderii ofertei, comisia va începe evaluarea acesteia, în conformitate cu prevederile legale în vigoare și cerințele Caietului de Sarcini, au mai spus reprezentanții ARF.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) trebuie să se încadreze în termenele din PNRR la licitația pentru trenuri pe hidrogen, a răspuns ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la o întrebare a deputatului AUR de Neamț Dumitrina Mitrea, cu privire la riscul pierderii banilor europeni. Pentru aceasta, contractul trebuie atribuit până pe 31 decembrie 2023.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed