Tribunalul București i-a dat dreptate Ministrului Culturii în ”dosarul portbagajul”. Reacția lui Romașcanu

0

Tribunalul București i-a dat dreptate ministrului Culturii în ”dosarul portbagajul”. Printr-o decizie definitivă pronunțată la începutul lunii februarie, Tribunalul a anulat procesul verbal de contravenție prin care polițiștii rutieri l-au amendat pe Romașcanu în februarie 2021.

Romașcanu a refuzat să deschidă portbagajul mașinii la solicitarea agenților. ”Sper că acest precedent să îndemne o mai mare atenție când agenții de poliție iau decizii ce privesc drepturi fundamentale”, a declarat Romașcanu pentru G4Media.ro.

”Într-adevăr, apelul de la Tribunalul București s-a încheiat în favoarea mea. Am tot respectul pentru misiunea Poliției dar în cazul în speță a existat o exagerare, să nu spun abuz. Conform legii, orice solicitare de genul acesteia trebuie explicată și bazată pe situații clare: flagrant, filtru, dovezi certe. În cazul meu nici solicitarea nici procesul verbal nu au menționat vreuna din situații. Sper că acest precedent să îndemne o mai mare atenție când agenții iau decizii ce privesc drepturi fundamentale”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, pentru G4Media.ro.

Context

În februarie 2021, după o oprire în trafic, senatorul PSD Lucian Romașcanu a refuzat să deschidă portbagajul mașinii sale la solicitarea polițiștilor de la Rutieră. El și-a justificat decizia prin faptul că i-ar fi afectată viața privată și că ar fi nevoie de avizul Parlamentului.

Romașcanu a transmis judecătorului că ”a refuzat în mod legitim ingerința agentului în intimitatea sa câtă vreme inspectarea portbagajului este absolut arbitrară și nejustificată, încălcând dreptul la respectarea vieții private recunoscut oricărui european și garanțiile oferite de dispozițiile Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaților și senatorilor.

Agentul nu a informat petentul cu privire la suspiciunea care ar fi legitimat controlarea vehiculului și nici nu a ținut cont că parlamentarii pot fi percheziționați numai cu avizul camerei din care fac parte.”

El a adăugat că, în opinia sa, dispozițiile art. 35 din OUG nr. 195/2002 în baza căreia a fost sancționat (”Obligațiile participanților la trafic”) ”constituie o restrângere a dreptului la viață privată, care trebuie să ofere anumite garanții, să fie determinate de motive întemeiate, nu de simpla voință a agentului, pentru a proteja cetățeanul împotriva arbitrariului sau abuzului agentului de poliție (…)”.

În acest sens, în cursul judecății, Romașcanu a cerut sesizarea Curții Constituționale, invocând excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor acestui articol. Judecătorul i-a acceptat solicitarea de sesizare a Curții, iar la această instanță, dosarul este în faza de raport.