AcasăExterneUcraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol!

Ucraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol!

Comandanții unităților staționate la uzina de oțel Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în comunicat.

Sute de oameni au fost evacuați luni din combinat, ultima rezistență din orașul care devenise un simbol al rezistenței ucrainene, sub bombardamentele rusești.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar, a vorbit într-un mesaj video despre operațiunea de evacuare, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal.

Drama soldaților de la Azovstal: Răniții sunt operați pe viu, în lipsa anestezicului

„Cincizeci și trei de persoane rănite grav au fost evacuate din Azovstal într-o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a spus ea. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar.” O „procedură de schimb” va face ca cei evacuați să fie aduși acasă, a mai spus Malyar.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o declarație despre evacuare, mulțumind armatei și negociatorilor ucraineni, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite. „Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârșit. O zi grea. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea țării noastre și a poporului nostru”, a spus Zelenski.

Vânzările de carburanți, oprite la benzinăriile Shell din Rusia

ACTUALIZARE 8.30 Vânzările de carburanți au fost suspendate la sute de benzinării din Rusia care aparțin gigantului petrolier Shell, anunță BBC.

La pompele Shell din Rusia au apărut anunțuri că nu se mai vinde combustibil începând cu data de 15 mai, relatează agenția de presă Interfax.

Anterior, compania a declarat că se retrage din Rusia din cauza războiului din Ucraina. Shell vinde toate cele 411 benzinării pe care le deține în Rusia celui de-al doilea mare producător de petrol al țării, Lukoil.

“Toate livrările de combustibil au fost suspendate la stațiile acoperite de acordul cu Lukoil, în timp ce magazinele și cafenelele rămân deschise deocamdată”, a declarat un reprezentant al Shell, citat de Interfax.

Politico: Liderii europeni au început să aibă opinii diferite în ceea ce privește Ucraina

ACTUALIZARE 8.20 Cu prilejul concursului Eurovision din acest an europenii și-au manifestat iar solidaritatea cu Ucraina și au profitat de această ocazie ca să-l sfideze pe Vladimir Putin, scrie Politico. Însă în ciuda victoriei entuziasmante a Ucrainei la acest concurs muzical, cele mai puternice capitale europene au început să interpreteze partituri diferite față de blocul comunitar și SUA, în ceea ce privește Ucraina. Printre acestea se numără Parisul, Berlinul și Roma.

După săptămâni petrecute îngrijorându-se de ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar zdrobi Ucraina, liderii vest-europeni par acum îngrijorați de ce s-ar putea întâmpla dacă Ucraina chiar câștigă conflictul cu Rusia. Succesul recent al Ucrainei în a împinge peste graniță trupele rusești din anumite teritorii ocupate i-a determinat pe liderii din Franța, Germania și Italia să concluzioneze că o victorie ucraineană, cândva de neconceput, este acum o posibilitate reală.

Chiar dacă liderii europeni apreciază public rezistența Ucrainei și, în unele cazuri, au făcut eforturi mari pentru a sprijini țara în acest conflict, ei se tem, de asemenea, că ceea ce președintele francez Emmanuel Macron a numit săptămâna trecută o „umilire” a Rusiei ar putea crea un nou set de probleme, spun oficialii occidentali.

O mare îngrijorare este că o victorie ucraineană ar putea destabiliza Rusia, făcând-o și mai imprevizibilă, îndepârtând astfel șansele de normalizare a legăturilor cu Moscova în materie de energie. De aceea, unele capitale vest-europene și-ar dori o soluționare a conflictului care să-i ofere Rusiei și lui Putin o cale onorabilă de a încheia războiul, chiar dacă aceasta ar însemna ca Ucraina să piardă teritorii.

ACTUALIZARE 8.10 Ucrainenii – soldați și civili deopotrivă – se confruntă cu bombele cu fragmentație lansate de ruși. Deși folosirea lor împotriva populației civile este interzisă, soldații lui Putin utilizează din plin astfel de proiectile care împrăștie în toate direcțiile mii de fragmente metalice. Rănile sunt cumplite. Dovadă – mărturiile a doi tineri care au ajuns pe patul de spital din cauza acestor bombe folosite de ruși.

Dmitro este în stare de șoc. Șrapnelele i-au străpuns corpul și i-au perforat organele în mai multe locuri. Totul, în urma bombardamentelor din fața casei sale din Harkov, teatru de luptă din estul Ucrainei.

„A fost foarte greu la început, dar după aceea m-am împăcat cu situația. N-am crezut că o voi spune vreodată, dar trebuie să ai grijă de tine cât poți de mult și să asculți toate sfaturile primite de la cei mai în vârstă ca tine”, spune Dmitro Kaliujni, într-un reportaj filmat de CNN.

Viața într-un buncăr aflat la cinci etaje sub oțelăria asediată Azovstal: „Așa am avut pizza”

ACTUALIZARE 7.50. Două luni petrecute în buncăr și gândul permanent că se apropie sfârșitul. Este ceea ce a trăit o femeie, fostă angajată la Azovstal, care a scăpat din iadul din combinat. Ea le-a povestit jurnaliștilor cât de greu a fost să trăiască sub atacurile aproape continue din partea soldaților ruși.

Un buncăr subteran, aflat la cinci etaje sub oțelăria asediată Azovstal, le-a fost casă Nataliei și familiei ei pentru mai bine de două luni. S-au adăpostit acolo la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina. Fostă muncitoare la uzină, ea a devenit principalul bucătar al grupului.

„Cineva tăia lemne, altcineva gătea, altcineva făcea curățenie, altcineva strângea apă, altcineva turna apa într-un butoi pentru a spăla vasele sau altceva”, spune Natalia Bebuș, fostă angajată la Azovstal.

„Niciunul dintre copii nu a cerut nimic, doar desenau. Și te trezești cu un desen cu o pizza atârnând deasupra patului tău, iar tu știi că nu ai mâncare, dar tot trebuie să gătești ceva… Am luat puțină făină și am copt o lipie. Deasupra am pus mâncare din conservă, am adăugat niște mazăre pe care ne-a dat-o una dintre mame. Și așa am avut pizza”, a povestit Natalia.

Mircea Geoană: „Nu subestimăm capacitatea Rusiei, rămâne în continuare cu forțe considerabile”

ACTUALIZARE 7.30. Există un decalaj semnificativ între intențiile pe care Moscova le are în Ucraina și capacitatea forțelor sale de a le pune în practică, iar într-o asemenea situație, la Kremlin crește riscul de decizie ad-hoc, avertizează adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi24.

Ucraina poate câștiga acest război, dar nu trebuie subestimată, totuși, capacitatea militară a Rusiei. Evaluarea NATO este că acest conflict riscă să se prelungească, deși asta ar fi în dezavantajul lui Putin. El va urmări să taie Ucrainei accesul la Marea Neagră.

Tocmai de aceea, Alianța își întărește flancul estic și va oferi României la summitul de la Madrid din această vară „garanții de securitate de cea mai înaltă securitate”. Pe de altă parte, Alianța este nerăbdătoare să primească doi noi membri – Finlanda și Suedia. „Veto”-ul Turciei poate fi surmontat prin dialog, crede oficialul  NATO.

Rusia a amenințat că va riposta la o nouă extindere a NATO la granițele sale, însă în acest moment Alianța Nord-Atlantică nu percepe ca fiind vorba despre o lovitură nucleară, există un „element de raționalitate și responsabilitate” în această privință, în ciuda retoricii agresive a Moscovei, a arătat Mircea Geoană în interviul pentru Digi24.

Zelenski: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață

264 de luptători ucraineni, dintre care 53 răniţi, au fost evacuaţi luni seară din oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene în Mariupol, a anunţat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Ganna Maliar.

„La 16 mai, 53 de răniţi grav au fost evacuaţi din Azovstal spre Novoazovsk pentru asistenţă medicală, iar alţi 211 au fost transportaţi la Olenivka printr-un coridor umanitar”, a declarat ea într-o înregistrare video, precizând că mai târziu va avea loc „un schimb” de prizonieri.

Ambele localităţi unde au ajuns luptătorii evacuați se află în teritoriile controlate de forţele ruse şi pro-ruse.

Președintele Volodimir Zelenski a confirmat și el evacuarea, spunând că a fost o operațiune pusă la punct de forțele armate și serviciile de informații. Zelenski a mai adăugat că se vor face eforturi pentru aducerea acasă a soldaților care au ajuns în mâna rușilor.

„O zi dificilă. Dar în această zi, la fel ca în toate celelalte, scopul este să ne salvăm țara și oamenii. Privitor la situația din Mariupol: mulțumită acțiunilor Armatei Ucrainei – forțele armate, serviciile de informații, echipele de negociere -, a Comitetului Internațional al Crucii Roșii și al ONU, sperăm că vom putea salva viețile băieților noștri. Printre ei se află răniți grav, care primesc ajutor medical. Vreau să subliniez: Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru. Cred că orice persoană rezonabilă înțelege ce spun”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic de la miezul nopții.

„Operațiunea de salvare a apărătorilor Mariupolului a fost începută de forțele militare și serviciile de informații. Munca pentru a-i aduce pe băieți acasă va continua, dar această muncă necesită delicatețe. Și timp”, a mai adăugat președintele ucrainean.

Ultimele Articole