Ucraina. Referendum cu tancuri rusești masate la graniță

0

Peste 89 la sută din votanţii regiunii Doneţk s-ar fi pronunţat pentru independenţa faţă de Ucraina. „89,07% au votat pentru, iar 10,19% împotrivă. Acesta poate fi considerat rezultatul final”, a declarat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale înfiinţate de rebeli.

 

Rata de participare la vot este de 74,87%, potrivit aceleiaşi surse.

 

Peste şapte milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi să voteze pentru a decide situaţia regiunilor Doneţk şi Lugansk, un lucru care ar putea să conducă la secesiunea acestei părţi a ţării.

 

La Kiev, Ministerul de Externe a anunţat că referendumurile organizate în estul ţării sunt o „farsă” finanţată de Rusia. „Referendumul este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea nicio consecinţă pentru integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit ministerului.

Rezultatele vor fi cunoscute începând de luni, a anunţat Roman Liaghin, şeful Comisiei Electorale.

 

În bastionul rebel Slaviansk, rata de participare este de 80%, a declarat la rândul său primarul autoproclamat Viaceslav Ponomarev, care s-a declarat „satisfăcut”.

Potrivit Irinei Markina, o membră a Comisiei Electorale Locale, „practic toate circumscripţiile” au votat masiv în favoarea independenţei.

 

Referendumurile au avut loc într-o atmosferă relativ calmă. La Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coadă pentru a vota. În schimb, în oraşul Svatove (20.000 de locuitori), situat în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Rîbalko a refuzat să organizeze referendumul, în pofida faptului că zeci de bărbaţi înarmaţi l-au vizitat pentru a încerca să-l convingă să renunţe la decizia sa.

 

„Datoria mea este să contribui la respectarea legii ucrainene. Populaţia trebuie să îşi exprime opinia într-un cadru legal, ceea ce nu este cazul pentru acest referendum”, a declarat el pentru AFP.

 

Doar la Krasnoarmiisk, un oraş de 65.000 de locuitori situat la vest de Doneţk, bărbaţi înarmaţi au intrat în clădiri oficiale şi au întrerupt desfăşurarea referendumului.

 

Ministerul ucrainean de Externe a amintit duminică dimineaţă că, potrivit unui sondaj efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul ţării pledează pentru menţinerea unităţii Ucrainei.

 

„Rezultatele referendumurilor artificiale din estul Ucrainei vor fi probabil false. Nu există niciun mijloc pentru a verifica participarea” la vot, a afirmat ministrul suedez de Externe, Carl Bildt.

 

Marile puteri au adoptat deja sancţiuni împotriva Rusiei şi ameninţă că le vor spori în cazul în care Moscova va împiedica organizarea alegerilor prezidenţiale din Ucraina, programate să aibă loc la 25 mai.

 

„Pretinsele referendumuri sunt ilegale, iar noi nu le vom recunoaşte rezultatele”, a anunţat duminică Maja Kocijancici, o purtătoare de cuvânt a Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

 

Rusia nu şi-a retras trupele masate la frontiera cu Ucraina, a declarat duminică secretarul american al Apărării Chuck Hagel, denunţând o politică rusă pe „termen scurt” în Ucraina.

 

„Din câte ştim noi, ruşii nu au plecat”, a declarat el pentru postul american ABC. „Preşedintele rus Vladimir Putin ar trebui să fie întrebat de ce pretinde că aceştia pleacă, când, în realitate, nu este deloc aşa”.

 

Preşedintele rus a declarat miercuri că ţara sa şi-a retras militarii de la frontieră. NATO a apreciat, la sfârşitul lui aprilie, că este vorba despre aproximativ 40.000 de oameni.

 

„Rusia continuă să se izoleze în numele unui beneficiu pe teremn scurt”, a declarat Hagel. „Poate că au sentimentul că sunt pe cale să câştige, dar lumea nu este o afacere pe termen scurt”, a adăugat el.