x


  • EUR
    4.8734
    USD
    4.1566
string(8) "software"

Ucraina sub atac cibernetic. Hackerii au pus “viruși pe clanțe”

Ucraina a fost ținta unui atac cibernetic masiv, iar activitatea mai multor bănci, instituții ale statului, companii și aeroporturi a fost complet blocată miercuri.

Autor: Cristina Popovici | Sursa: digi24.ro | Publicat: 30.06.2017, 8:25

Ransomware-ul care a paralizat computere în întreaga lume a afectat Ucraina cel mai dur marţi, iar între victime se află instituţii guvernamentale de rang înalt, companii energetice, bănci, bancomate, benzinării şi supermarketuri.

 

Cabinetul de la Kiev a anunţat miercuri într-un comunicat că asaltul cibernetic a fost oprit şi că situaţia se află  sub un ”control total”. ”Toate activele strategice, inclusiv cele implicate în protejarea securităţii statului, lucrează normal”, se arată în comunicat.

 

Căile ferate ucrainene au anunţat separat că atacul cibernetic a provocat unele perturbări în tranzaţiile monetare, dar că operaţiunile sale nu au fost afectate.

 

Nu numai calculatoarele au fost afectate, ci și sistemele de închidere automatizată a ușilor, după cum a povestit pe Facebook un membru al Expert Forum. “Care mi-ai pus virus pe clanţă? Ziceam ca e banc, dar nu-i: Ucraina chiar e sub atac cibernetic. Băiatul ăsta durduliu și dibace îmi devirusează broasca uşii a doua oară dimineaţa asta. Culmea ransomware: să nu mai poţi intra în cameră după breakfast.

 

Faţă de ce aşteptam de la computere pe vremuri, azi când orice fraier are în smartphone procesor cât NASA acum câteva decenii, lumea le foloseşte ca să posteze poze cu pisici şi farfurii cu ciorbă, iar cyber-teroriştii ca să pună viruşi pe clanţă. Patetică omenire, nu ştiu încotro ne îndreptăm, zău aşa…Se întâmplă la Kiev”.